Utorak 20.04.2010.
14:29
Tanjug

Crveni krst poziva na završetak nuklearne ere

Predsednik Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta Jakob Kelenberger



Obraćajući se diplomatama u Ženevi, Kelenberger je istakao da priznanja predsednika SAD i Rusije Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva o odgovornosti njihovih država za smanjenje nuklearnog naoružanja, predstavljaju do sada neviđenu mogućnost za eliminisanje ovog oružja.


On je kazao da MKCK podržava sve napore za postizanje međunarodnog dogovora o uklanjanju nuklearnog oružja.


"Prevencija upotrebe nuklearnog naoružanja zahteva ispunjavanje postojećih obaveza, da bi se podržali pregovori koji imaju za cilj zabranu i potpuno uklanjanje takvog oružja, kroz međunarodni ugovor. To znači i i kontorlu materijala i tehnologija koje se mogu koristiti za prozivodnju oružja", dodao je Kelenberger.


Objašnjavajući da je stav Međunarodne komisije Crvenog krsta baziran na svedočanštvima o patnjama koje proizvodi rat, Kelenberger je podsetio na ispovest doktora Marsela Džunoda, koji je bio prvi strani doktor koji je pružao pomoć žrtvama atomskog napada na Hirošimu 1945. godine.


"Centar grada je bila jedna velika bela rupa. Bio je potpuno zaravnjen i tih. Ništa nije ostalo na svom mestu. Svedoci su mi rekli da su nekoliko sekundi nakon eksplozije hiljade ljudski tela ležale mrtve po ulicama i baštama. Ostali su se prevrtali kao crvi, užasno ispečeni", naveo je Kelenberger, reči doktora iz Hirošime.


On je kazao i da je broj smrtnih slučajeva u Hirošimi i Nagasakiju povećan za dva do tri puta u narednih pet godina nakon eksplozije.

2024 © - Vesti online