Utorak 20.04.2010.
14:37
Tanjug

Gadžin Han: Starica se utopila u poplavi

Kiša pada već 30 sati
 

 Nadošla Kutinska reka poplavila je na desetine hektara obradivog zemljišta i petnaestak kuća u selu Taskovići, a nizvodno su ugrožena naselja Prva Kutina, Lazrevo selo i niška naselja "Nikola Tesla" i naselja do ulivanja Kutinske reke u novo korito Nišave.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i predsednik gradske opštine Niška Banja Zoran Vidanović su na terenu u naselja "Nikola Tesla".

Simonović je rekao da je mehanizacijom intervenisano pored mosta na Kutinskoj reci kako bi bila povećana propusna moć.

"Stanje je mobilno i naložili smo dodatno angažovanje mehanizacije", rekao je Simonović koji je u stalnom kontaktu sa rukovodstvom opštine Gadin Han.

Vidanović je rekao Tanjugu da su pojedini objekti u naselju "Nikola Tesla" ugroženi i da je stanje alarmantno.

Reka Belica koja protiče kroz Jagodinu, odnela je jedan pešački most (kod Navipa) a drugi, kod Opšte Bolnice, brane radnici Javnog komunalnog preduzeća "Standard".

U Gradskom naselju "Tabane", voda je poplavila podrume i garaže, a vodu pumpama crpe pripadnici Odseka za zaštitu i spasavanje iz Jagodine.

Obilne kiše izazvale su velike poplave i u šumadijskim opštinama Rača i Knić, u kojima je pod vodom nekoliko stotina hektara obradivih površina.

U Rači su se izlile reka Rača i Jasenica, koje su u donjem toku poplavile poljoprivredno zemljište i ugrozile mnoge kuće.

Slična situacija je i u opštini Knić, u kojoj se izlila reka Gruža i poplavila njive u atarima sela Grivac, Oplanić i Toponica.

Zbog obilnih padavina tokom poslednja dva dana i nabujali Ibar poplavio je sedam od ukupno 15 bunara koji služe za snabdevanje pijaćom vodom.

Poplavljeno je šest bunara u Žičkom i jedan u Konarevskom polju, zbog čega su oni isključeni iz sistema.

"Za sada vodosnabdevanje u Kraljevu nije ugroženo, jer ostali kapaciteti rade normalno. Sedam bunara je isključeno preventivno", rekao je rukovodilac Službe za snabdevanje vodom Srećko Nestorović.

Zbog nadošlog Ibra podignut je i nivo podzemnih voda, usled čega je u naselju Ribnica poplavljeno dvadesetak kuća. Najugroženijim porodicama iseljenim iz svojih domova gradska uprava je obezbedila privremeni smeštaj.

Svih sedam interventnih ekipa Policijske uprave Kraljevo danas se nalazi na terenu, pokušavajući da iz poplavljenih kuća i dvorišta ispumpaju vodu.

"Nivo podzemnih voda je toliki da ni sa najjačim pumpama nismo uspeli da pomognemo u pojedinim poplavljenim domaćinstvima, a kritično je i u Obrvi, Šeovcu i Grdici", rekao je komandir Interventnog odeljenja Policijske uprave u Kraljevu Milanko Obranović.

Više porodica je evakuisano iz svojih kuća u okolini Kline na Kosovu, zbog izlivanja vode iz rečnih korita, nakon obilnih kiša koje danima na Kosovu ne prestaju. Vodostaj je naglo porastao preko noći, reke su nabujale, ali nema izlivanja iz korita, rečeno je Tanjugu u Štabu Civilne zaštite i Odseku za zaštitu i spasavanje u Jagodini, uz napomenu da se vodostaj reka Velike Morave i pritoka prati.


U koritu je i reka Resava, koja se u jednom delu posle obilnih kiša gotovo uvek izliva, izjavio je Tanjugu zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Poljoprivredni stručnjaci Pomoravlja procenjuju da se mašinama u polja neće moći, "bar desetak dana" jer se mestimično još nisu povukle podzemne vode sa početka marta.

2024 © - Vesti online