Četvrtak 22.01.2015.
08:45
alo.rs

Papa odbio Jahjagu!

Beta/AP/M. S./V. K.
Džabe išla da "moli"... Papa ne popušta!
 

Prilikom audijencije, koja je trajala 40 minuta, Jahjaga je, kako prenose kosovski mediji, papu obavestila da je Kosovo do sada priznalo 108 zemalja i izrazila nadu da i on podržava „viziju nezavisnog Kosova“. Ona je posebno istakla zahvalnost Vatikanu za „njegovu ulogu u teškim vremenima za Kosovo koje je bilo inspirisano instrukcijama Pape Jovana Drugog i strpljenjem i čovečnošću Majke Tereze“.

Iako se u izveštajima nigde ne kaže kako je papa reagovao na zahteve Jahjage da Vatikan prizna Kosovo, što bi moglo proizvesti lančanu reakciju priznanja latinoameričkih zemalja, u Beogradskoj nadbiskupiji tvrde da u Vatikanu ne razmišljaju o priznanju Kosova.

- Naš stav o Kosovu je jasan, više puta je izrečen i nije se promenio - rekli su za Alo! u Nadbiskupiji.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić takođe tvrdi da Vatikanu treba verovati kada kaže da nema priznanja Kosova, barem u trenutnim spoljnopolitičkim okolnostima.

- Ako Katolička crkva kaže da neće biti priznanja, onda je to - to. Teško je govoriti šta bi bilo kad bi bilo, ali ovaj dosledan stav mogla bi promeniti samo neka veća promena u trenutnim odnosima Srbije sa Kosovom koja bi mogla nastupiti potpisivanjem ugovora o dobrosusedskim odnosima, kakav od nas traže neke zapadne zemlje - smatra Jakšić.

2024 © - Vesti online