Sreda 21.01.2015.
09:25
Beta

Štrajk rudara Trepče se širi i poprima ozbiljnije razmere

AP
Štrajku rudara Trepče pridružile se kolege iz rudnika Kišnica i Ajvalija
 

U štrajk su, kako prenose mediji, ušli i rudari rudnika Kišnica i Ajvalija, koje bi trebalo, svakog trenutka da poseti glavni menadžer Trepče Ahmet Tmava kako bi ih ubedio da izađu i prekinu štrajk.

Tmava je prethodno posle susreta sa premijerom Kosova Isom Mustafom, a nakon pregovora sa rudarima upozorio da štrajk poprima sve ozbiljnije razmere, da su rudari odlučni da se ne povlače bez jakih institucionalnih garancija o ostvarivanju plana i dinamike njihovih ciljeva.

Rudari su započeli protest nezadovoljni odlukom kosovske vlada da odustane od namere da "Trepču" pretvori u javno preduzeće.

Prema Tmavi, uslovi u rudniku nisu dobri i zato nadležni rade da se lekarima omogući da budu uz štrajkače. I gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je rekao da su rudari odlučni da ostanu u jami dok se u potpunosti ne ostvare njihovi zahtevi.

Novinar agencije Kosovapres javlja sa lica mesta da je zdrastveno stanje nekoliko rudara loše i da je jedna lekarska ekipa u jami. Rudari u Starom trgu čekaju da im u posetu i razgovore dođe neko iz rukovodstva Kosova, ali niko od predstavnika Vlade do sada nije posetio rudare koji štrajku u tom rudniku.

Tokom jučerašnjeg dana (20. januar) rudare je posetila i šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, kojoj nekoliko sati menadžment Trepče nije dozvolio da siđe među radnike. Ona je kao i AZBK snažno podržala njihove zahteve.

Više od dvesta rudara Trepče, kojima su se tokom dana pridružili i penzionisani rudari u Starom trgu štrajkuju na desetom horizontu zahtevajući informacije o sudbini kompanije nakon donošenja zakona u Skupštini Kosova i skidanja sa dnevog reda Zakona o javnim preuzećima.

U ponedeljak je u Skupštini Kosova usvojen zakon kojim je odložena likvidacija Trepče. Ranije je vlast u Prištini planirala da taj kombinat proglasi javnim preduzećem, čemu se protivi  Beograd, smatrajući ga delom svoje imovine.

2024 © - Vesti online