Utorak 20.01.2015.
22:50
Srna

Analiza radara: Avion “Er Azije“ počeo da se uspinje vrtoglavom brzinom, a onda se survao

Reuters/Pool
Spasioci su iz mora izvukli desetine tela, a smatra se da su ostale žrtve zarobljene u avionu
 

Ministar je rekao da su rezultati analize radara pokazali da se "Erbas 320" penjao brzinom oko 1.800 metara u  minutu - neverovatno brzo - a onda je nestao.

O razlozima tako naglog uspona ministar nije govorio, ali je, kako prenosi BBC izjavio da je reč o potezu za koji ne može poverovati da bi ga uspeo izvesti i vojni pilot.

U svom poslednjem kontaktu s kontrolom leta piloti su pitali mogu li se popeti sa 9.800 na 11.600 metara kako bi izbegli preteće oblake, ali je  njihov zahtev odbijen zbog gustog saobraćaja. Četiri minuta kasnije avion je nestao i izgubio se svaki signal.

"Er Azija" je 28. decembra prošle godine izgubio kontakt s kontrolom leta dok je letio iz Surabaje prema Singapuru. U avionu su se nalazila 162 putnika i članova posade, većinom Indonežana.

Nekoliko dana kasnije iz mora je izvučeno na desetine tela putnika, dok se za mnoga smatra da su ostala zaglavljena u avionu.

Do sada su istražioci u moru locirali devet velikih delova aviona, uključujući i rep, a pronašli su i obe crne kutije koje ispituju.

Ostaci aviona biće izvađeni nakon što vremenski uslovi dozvole roniocima dalje istraživanje olupine. Za sada se smatra da je loše vreme glavni uzrok pada aviona.

2024 © - Vesti online