Sreda 21.01.2015.
09:50
B. Božin - Vesti

"Emir" vodio ćeliju sa 30 islamista

Reuters
Kraj racije: Policajac napušta Veding
 

U petak su u Berlinu uhapšena dva Turčina, Ismet D. (41) i Emin F. (43), pod sumnjom da su pripremali i podržavali nedela u Siriji. Ismet D. je kao samozvani "emir" u jednoj džamiji u Berlin-Moabitu vrbovao podršku za Islamsku državu.

Smatra se da je on na propovedima radikalizovao najmanje 30 osoba i pripremao ih za borbu protiv "nevernika" u sirijskom građanskom ratu. Grupa se sastoji uglavnom od Turaka i ruskih državljana iz Čečenije i Dagestana.

Navodno su članovi grupe u Siriju poneli skupocenu vojnu opremu za noćno osmatranje. "Emir" je planirao da uskoro krene u Siriju jer je policija kod njega pronašla avionske karte.
Najnovija racija u Berlinu bila je usmerena na blisko okruženje ove dvojice uhapšenih islamista. Istraga je pripremana mesecima, kako je rečeno, i ne postoji nikakva veza ovih islamista sa napadima u Parizu.

Berlinski senator unutrašnjih poslova Frank Henkel je pohvalio akciju policije i rekao da ona pokazuje da su "bezbednosne službe iz opravdanih razloga budne".

Teroristi u Volfzburgu

Policija je sprovela veliku akciju protiv terorističke ćelije u Volfzburgu (oko 50 članova). Okrivljeni Ajub B. je osumnjičen da je prošao borbenu obuku za militantne džihadiste i da je bio na bojnom polju, rekao je generalni državni tužilac Harald Range. Postoji njegova slika u borbenom odelu, sa automatom kalašnjikov i zastavom Islamske države u Iraku.

2024 © - Vesti online