Utorak 20.01.2015.
15:48
Beta

Tači: Nema pregovora oko Trepče! To je bogatstvo Kosova!

Fonet/AP
Hašim Tači: Izvukli smo Trepču iz likvidacije i dobili smo na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan
 

- Mi smo u Skupštini Kosova doneli poseban zakon kojim smo zamalo izvukli Trepču iz likvidacije i dobili smo na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan - rekao je Tači na konferenciji za medije nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Kosovski i austrijski mnistar su razgovarali o narednim koracima Kosova na putu svoje evro-integracije i o podršci Austrije pri podnošenju zahteva i prijemu u Savet Evrope.

- Razgovarali smo o svemu što je neophodno uraditi kako do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (sa EU) u prvoj polovini ove godine i našim daljim koracima kako bismo primenili sve kriterijume i standarde za liberalizaciju viza - rekao je Tači i istakao da će Kosovo maksimalno raditi na bilateralnim odnosima sa Austrijom, jer ona ima jako učešće u međunarodnom priusustvu na Kosovu.

Sebastijan Kurc je rekao da su tri oblasti važne za dalji napredak Kosova.

- Jedna je dijalog Beograda i Prištine, i meni je drago sto će se 9. februara održati nastavak pregovora, i smatramo da je veoma značajno da se sporazum iz 2013. godine počne primenjivati. Druga oblast je sprovođenje neophodnih reformi u oblasti privrede i borbe protiv korupcije, a to je značajno kada govorimo o privlačenju stranih investicija - naveo je austrijski zvaničnik.

Treća oblast je borba protiv ekstremizma, gde je veoma značajno da svi u Evropi budu ujedinjeni protiv te vrste radikalizma.

- Austija će svakako nastaviti da pomaže u reformisanju vašeg kursa u smeru evropskih integracija, rekao je Kurc.

Protestuje oko 200 radnika Trepče

Više od 200 rudara Trepče u Starom trgu kod Mitrovice štrajkuje danas zahtevajući od vlasti informacije o sudbini kompanije, pošto Trepča ipak zakonom nije transformisana u javno preduzeće u vlasništvu Vlade Kosova. Kako javljaju prištinski mediji, direktor Trepče Ahmet Tmava je posle susreta s radnicima rekao da su rudari iz prve smene obustavili rad i štrajkuju na desetom horizontu, 650 metara pod zemljom.

- Oko 200 do 250 rudara trenutno ne radi i traži dodatne garancije institucionalnih lidera, pošto juče nije završen sav posao što se tiče Trepče - rekao je Tmava.

Po njegovim rečima, u toku su konsultacije sindikata Trepče s rudarima i vrlo brzo će biti usaglašeni zahtevi koji će biti podneti institucijama Kosova.

2024 © - Vesti online