Utorak 20.01.2015.
14:07
Beta

AI: Srbija ne sprovodi Konveciju o nestalim osobama

Beta/A. Z. B./AV
Vlasti u Srbiji nisu sprovele nijednu meru za primenu Međunarodne konvencije za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka koju su ratifikovale 2011.
 

- Srbija je postepeno tokom godina pronalazila tela nestalih. Ipak, Srbija u većini slučajeva nije obezbedila rođacima podatke o sudbini nestalih niti izvela osumnjičene na suđenje - navodi AI, koja je posebno zabrinuta što Srbija nije sprovela Konvenciju imajući u vidu hiljade slučajeva prisilnih nestanaka za koje su odgovorne srpska vojska, policija i paravojne snage tokom ratova devedesetih.

Ta organizacija je takođe iznela niz preporuka srpskim vlasti među kojima su jamčenje prava nestalih i članova njihovih porodica.

- U odsustvu zakona koji zabranjuje prisilne nestanke, i s izuzetkom visokih vladinih zvaničnika osuđenih na Haškom tribunalu, niko od odgovornih, na primer, za nasilne nestanke više od 3.500 kosovskih Alabanaca tokom 1998-99. u unutrašnjem i međunarodnom oružanom sukobu na Kosovu, nije izveden pred pravdu - navodi se u saopštenju.

AI navodi da je Srbija, prema Konveciji koju je ratifikovala, obavezna da istraži i procesuira te zločine i obezbedi naknadu, uključujući kompenzaciju preživelima ili rođacima žrtava.

- Vlada je čak uskratila svojim građanima pristup nadoknadama za gubitak članova porodica tokom ratova devedesetih. Sadašnji Zakon o civilnim žrtvama rata, na primer, zahteva da rođaci proglase nestale članove porodice mrtvim ako žele da se prijave za malu mesečnu penziju. Oni primaju manju pomoć nego rođaci nestalih u službi, a rođacima nestalih izvan Srbije je uskraćen pristup statusu civlnih žrtava rata i time nadoknada - navodi se u saopštenju.

AI poziva Srbiju da usvoji izmene zakona kako bi se uključilo prisilno nestajanje kako je definisano Konvencijom, kao zaseban i odvojen zločin u krivičnom zakoniku; da istaži prisilne nestanke, kao zločin protiv čovečnosti, ratni zločilim ili izolovan i slučajan čin i kazni odgovorne, uključujući oficire i zvaničnike koji su mogli narediti ili nisu sprečili prisilne nestanke.

Srbiju AI takođe poziva da definiše "žrtve" prisilnih nestanaka u skladu s Konvencijom i da obezbedi da rođacima nestalih bude zajamčeno pravo na istinu i pravo na pravičnu i adekvatnu kompenzaciju ili drugi oblik nadoknade.

2024 © - Vesti online