Utorak 20.01.2015.
13:20 >> 14:57h
Beta

"Odmah pustiti Glavaša na slobodu": Rečeno - učinjeno!

Beta/Hina/DS
Oprašta mu se ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine za koji je osuđen: Glavaš
 

Glavaš je pušten iz zatvora nakon cetiri godine izdržavanja kazne, pošto je Sud BiH doneo rešenje o "prekidanju izvršenja zatvorske kazne", nakon odluke Ustavnog suda Hrvatske da mu ukine presudu za zločine nad srpskim civilima u Osijeku.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara ove godine pravosnažnu presudu Vrhovnog suda, kojom je Glavaš osuđen i zatražio da se postupak ponovi.

Ustavni sud je zaključio da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine delimično osnovana i naložio Vrhovnom sudu da preispita da li su u postupku protiv Glavaša povređene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Branimir Glavaš ima državljanstvo Hrvatske i BiH, a pristao je da zatvorsku kaznu izdržava u BiH pošto je ga je Vrhovni sud Hrvatske 2010. godine osudio na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima 1991. godine u Osijeku.

Protiv tog rešenja žalba je moguća u roku od tri dana.

Zagrebački Županijski sud raspisao je 16. januara poternicu za Glavašem, jer je protiv njega na snazi nepravosnažna presuda na osnovu koje mu je ranije određen pritvor. To znači da će, ako pređe na hrvatsku teritoriju posle puštanja iz zatvora u Mostaru, biti uhapšen.

Glavaš je ranije izjavio da će "radije nevin robijati osam godina u Zenici nego ijedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom kazamatu".

Po sarajevskom Dnevnom avazu, Glavaš će, najverovatnije, ostati u BiH u mestu Drinovci kod Gruda u Hercegovini, gde je napravio porodičnu kuću.

Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske raspiše međunarodnu poternicu, Glavaš bi teoretski mogao da bude uhapšen i u BiH, ali ga od ekstradicije štiti dvojno državljanstvo, saopštio je nedavno portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

2021 © - Vesti online