Ponedeljak 19.01.2015.
22:31
Beta

Kosovska skupština usvojila izmene zakona: Izbegnuta likvidacija Trepče

Fonet/AP
Plan o reorganizaciji Trepče ili likvidacija: Isa Mustafa
 

Predlog izmene zakona usvojen je konačno posle drugog čitanja sa 76 glasova "za", dok su tri poslanika bila uzdržana. Predlog su podržali predstavnici koalicije Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, Liste Srpske, grupe Šest plus i drugi predstavnici manjina.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga bi trebalo u narednim danima da potpiše taj predlog zakona, kako 2. februara ne bi postala pravosnažna odluka Vrhovnog suda Kosova kojom je dat rok za uređivanje potraživanja u visini od 1,4 mlijarde evra ili nastupa likvidacija Trepče.

Sednicu su posle utvrđivanja dnevnog reda napustili predstavnici opozicionih partija, koji nisu podržali da se na dnevni red vanredne sednice Skupštine postavi pitanje izmena zakona o preduzećima od posebnog značaja za Kosovo već su tražili raspravu o Zakonu o Trepči.

U uvodnim napomenama premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da hitno razmatranje zakona o izmenama zakona o preduzećima od posebnog značaja ima za cilj da predupredi likvidaciju Trepče.

- Cilj ovih izmena je da Trepča funkcioniše normalno i da se posebnim zakonom pripremi strategija rada kombinata. Ovim zakonom predupređujemo donošenje odluke o likvidaciji Trepče odlukama posebnog odelenja Vrhovnog suda Kosova - rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova ostavilo je rok do 2. februara da se usvoji plan o reorganizaciji Trepče i ako se do tog vremena to ne ostvari, nastupiće likvidacija.

- Ovim zakonom to predupređujemo - rekao je Mustafa.

2024 © - Vesti online