Radost u skromnom domu

N. Đurović
Srećne: Majka Živka sa Dušicom i Sanjom
 

Odmah su počele da vade poklone, dok se Živka posebno radovala novčanoj pošiljci od 90 AUD , koje je poslala porodica Ljiljane i Slobodana Joksića iz Sidneja. Ova samohrana majka koja je nedavno imala operaciju kičme i živi sa jednim bubregom, a nedavno je otkriveno da boluje i od angine pektoris, srećna je što njene ćerkice neće sedeti u hladnoj i vlažnoj sobi.

- Već smo pri kraju sa drvima, pa nam je novac stigao u pravi čas - kaže zahvalna Živka, dok njene ćerke radosno vade komade garderobe i probaju ih.

Hvala prevozniku

Novica Janković prevozi putnike autobusom punih 25 godina. U više prilika je našim štićenicima vozio garderobu, lekove i drugo, koje su im slali plemeniti zemljaci iz dijaspore, bez nadoknade. Tako je pokazao da ima razumevanje za tuđu nevolju, a, kako kaže, i sam je nosio pomoć ugroženim sunarodnicima. Danas njegovi autobusi u saradnji sa Turingom tri puta sedmično voze putnike iz Minhena do Beograda, Niša i Vranja, a isto toliko puta voze iz Vranja do Minhena.

Devojčice su iz Ciriha dobile zimske jakne, pa Živka više ne mora da strahuje da će se razboleti u tankoj garderobi u kojoj su usred zime odlazile u školu. Sanja i Dušica su se uvile i u šalove pristigle iz Švajcarske, dok se mama Živka, koja je po snegu išla u džemperu i klompama, najviše obradovala bundi i zimskim čizmama.

Osim garderobe, ovoj siromašnoj porodici stigao je veš, posteljina, deo pokućstva, toster, tanjiri i dok je majka slagala stvari, njene ćerkice su otvarale velike novogodišnje slatke pakete, poklon zemljaka iz Francuske Ilije Miki Vujovića, koji je iz Pariza ponovo poslao "Vestima" slatkiše za najmlađe.

Samo dva dana posle, stigle smo opet na istu adresu, ali ovoga puta sa paketima plemenite 60-godišnje Stane Jovanović iz Minhena, rodom iz Bača, koja je do sada više puta pomagala naše štićenike. Ovih dana ponovo je u akciji pomoći ljudima u otadžbini.

Ona je poslala 200 evra za lečenje mladog Lazara Petkovića iz Banje Koviljače, i u dogovoru sa Crkvenom opštinom u Minhenu izabrala garderobu za Živku i njene kćerke, sve po odgovarajućim brojevima, upakovala i uputila za Beograd.

Kako Živka ima problema sa bubrezima, Stana Jovanović je poslala i tri kutije sa po 100 tableta leka rovatinex. Celu pošiljku je iz Minhena odvezao autobus Novice Jankovića koji sarađuje sa Turingom.

B. Miličić
Dobri ljudi: Vartolomej Tešić, Dragutin Jovanović i Novica Janković
 

On je zajedno sa svojim vozačima smestio pomoć za Stanojeviće i bez naknade prevezao za Beograd. Sa vozačima Aleksandrom Kalauzovićem, Ivanom Kitanovićem i Milanom Markovićem za Niš je ovaj put otputovao i Novica Janković, koji će se pobrinuti za pošiljku humanitarne pomoći. Stana Jovanović u Minhenu živi i radi duže od 40 godina, a u slanju pomoći pomaže joj i sin Dragutin, student četvrte godine elektrotehnike. On je zajedno sa Vartolomejom Tešićem na autobusku stanicu dovezao pošiljku za Stanojeviće i predao je vozačima.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Mnogo sam vam zahvalna na humanosti kojom ste godinama unazad pomagali mnogim porodicama, a sada i meni i mojim ćerkama koje će odsad ići u školu bez stida jer nemaju što drugi imaju. Mnogo hvala čitaocima "Vesti" koji su uneli radost u naš mali dom - zahvalna je Živka, kako kaže, "do neba i više".

Kao najrođeniji

Miodrag Stanić, 93-godišnji Beograđanin, pročitao je o mukama porodice Stanojević posredstvom našeg portala Vesti onlajn i pozvao je sa ćerkama u goste u njegov dom. Tu je naša štićenica dobila na poklon dugo željeni mider za kičmu, garderobu, a ovaj humani sugrađanin je zajedno sa snahom i sinom počastio naše štićenike. "Primili su nas kao da smo im rod najrođeniji i hvala im od srca", poručuju Živka i njene ćerke.

2024 © - Vesti online