Ponedeljak 19.01.2015.
20:51
Srna

"Muslimanski ekstremisti krivi za sukob u Prijedoru"

Beta/AP
U Hagu nastavljeno suđenje generalu Ratku Mladiću
 

U nastavku suđenja generalu Mladiću, posle jednomesečne pauze, Karlica je kao svedok odbrane ispričala da je njen suprug Zoran ubijen u leto 1992. u napadu muslimanskih formacija.

Ona je istakla da je njen muž u maju te godine učestvovao u pregovorima o razoružavanju paravojnih formacija u pretežno muslimanskom selu Kozarac, prenosi Birn.

- Umerena struja Stranke demokratske akcije (SDA) prihvatala je razoružavanje, ali ekstremna struja nije, i došlo je do sukoba - rekla je Karlica.

Tokom unakrsnog ispitivanja, ona je navela da je veliki broj Hrvata i Bošnjaka otišao pre rata.

Za žitelje dva muslimanska sela precizirala je da su u svojim kućama ostali sve do operacije "Oluja" u avgustu 1995. godine.

Pre svedočenja Karlice, održana je kratka statusna konferencija na kojoj je predsedavajući sudija Alfons Ori rekao da će odbrana generala Mladića pred Tribunalom u Hagu potrajati celu 2015. a "protegnuće" se i na 2016. godinu.

Prema njegovim rečima, do sada je generalova odbrana izvela jednu trećinu od 300 najavljenih svedoka, a za to je utrošila manje od jedne trećine vremena koje je dobila. Među svedocima će biti i generalova supruga Bosiljka.

Branilac Branko Lukić rekao je da bi Bosiljka Mladić trebalo da svedoči o generalovom boravku u Beogradu od 14. do 17. jula 1995. godine. U to vreme su, prema navodima optužnice, snage pod Mladićevom komandom "streljale oko 7.000 muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice".

Lukić je istakao da će putem iskaza Bosiljke Mladić i drugih svedoka odbrana dokazati da Mladić, dok je bio u Beogradu, nije mogao da komanduje trupama Vojske Republike Srpske.

2024 © - Vesti online