Utorak 20.01.2015.
01:30
Vestionline

Američka teorija: Manje sna u detinjstvu, više poroka u pubertetu

Beta/D.G.
Živahni tinejdžeri koji ne spavaju imaju više sklonosti ka lošim stvarima, tvrde istraživači
 

BBC je objavio da su američki stručnjaci otkrili da tinejdžeri koji slabo spavaju imaju više sklonosti ka riskantnom ponašanju od onih koji su spavali čvrsto i dugo. Naučnici zato pozivaju roditelje da obrate više pažnje kako im deca spavaju, a u drugoj studiji upućuju na to da je čvrst san ključan za donošenje ispravnih odluka.

Naučnici su svoje zaključke zasnovali na osnovu praćenja životnih navika 6.500 adolescenata u SAD. Proučavali su njihove obrasce spavanja, konzumiranje alkohola i droga. Oni koji su slabo spavali imali su u to vreme najviše problema s alkoholom i narkoticima, pokazala je analiza.

Međutim, stručnjake je zanimnalo i to da li je manjak sna povezan s tim problemima u kasnijim fazama života. Tinejdžeri koji su makar jednom nedeljno loše spavali češće su pili, u pijanom stanju ulazili u polne odnose zbog kojih su kasnije zažalili ili su koristili drogu kasnije u životu.

Što su problemi sa spavanjem bili veći, to je snažnija veza s porocima, pokazalo je istraživanje koje nudi i spasonosni recept - svaki dodatni sat sna smanjivao je sklonost ka riskantnom ponašanju.

- Obično ne razmišljamo o tome koliko je san važan. Ali, naši rezultati pokazuju da je on dobar pokazatelj nekih ozbiljnih kasnijih problema - rekla je Marija Vong sa univerziteta u Ajdahu.

2024 © - Vesti online