Ponedeljak 19.01.2015.
12:43
J. L. Petković - Vesti

Đakovčani pozivaju zvaničnike da zajedno putuju u njihov rodni grad

youtube.com
Stanojević zove predstavnike vlasti da pođu sa narodom u Đakovicu
 

Govoreći u emisiji "Slobodno srpski", koja se emituje na mreži srpskih TV stanica na KiM, Stanojević je o poslednjem kamenovanju raseljenih Đakovčana kazao da je ostao u senci izjave ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablnovića, koji je napadače nazvao "divljacima", i još jednom ponovio da je reč o "čistoj zameni teza".

- Ministar je emotivno reagovao i on je zapravo tim imenom nazvao one koji su gađali autobus. Ovi koji napadaju Jablanovića su izvukli tu jednu reč, a što nisu pročitali celu rečenicu. To je čista zamena teza. Sad ispada da smo mi uzrok svega što je bilo loše u Đakovici tog dana, a ne žrtve. Mi smo došli u našu ulicu, našu crkvu, na naš praznik tog dana. Pozvali smo sve i rekli smo da tog dana želimo da pošaljemo poruku mira, a da li je poslata poruka mira - nije, da li je pogođena naša sloboda - jeste, rekao je Stanojević.

On je istakao da je Udruženje raseljenih pozvalo predstavnike Srpske liste u kosovskim institucijama da dođu u Đakovicu 6. januara ove godine, ali da se niko nije pojavio.

- Oni su predstavnici ovog naroda i oni su morali da dođu - kaže Stanojević.

On kaže da trenutno postoji 380 raseljenih Đakovčana koji su zainteresovani za povratak u svoj grad.

- Nama se šalje poruka gde nam kažu, konkretno iz UNHCR-a, da se vratimo šest meseci pod šatore. Pa zar da se pored svojih kuća i imanja vraćamo u šatore - pita Stanojević.

Ocenjuje da je međunarodna zajednica na Kosovu najodgovornija što još nema povratka raseljenih na Kosovo, ali da odgovornost snose i predstavnici Srba u kosovskim institucijama, kao i Beograd koji je potpisao Briselski sporazum, bez pominjanja, kako je kazao, 247.000 raseljenih Srba.

- Očigledno je da su do sada ministri u Vladi Kosova radili samo za sebe, jer toliko se para potrošilo i za povratak i sve ostalo, a još ni jedan ministar Srbin u kosovskoj Vladi nije odgovarao, gde su potrošene sve te pare, ako još imamo ljude koji žive po kolektivnim centrima i na Kosovu i po Srbiji - rekao je Stanojević.

On je najavio da će na zadušnice i Uskrs raseljeni Đakovčani ponovo otići u svoj rodni grad i da će pozvati najviše kosovske i srpske zvaničnike da im se pridruže.

2024 © - Vesti online