Utorak 20.01.2015.
13:34
S. Ban

Vidi li se baš Kineski zid iz svemira?

Fonet/EPA
 

U prvom momentu Kinezi su prihvatili njegovo svedočanstvo i odlučili da ranije tvrdnje odstrane iz školskih udžbenika. Ali, pre nego što su to sproveli u delo stigli su snimci koje je, običnim aparatom, napravio drugi astronaut, Leroj Čijao. Na fotografijama se lepo vidi krivudava linija Kineskog zida u predelu severno od Pekinga. Autentičnost snimaka potvrdili su Kineska akademija nauka i stručnjaci NASA.

Danas se zna da Kineski zid nije jedini koji se iz svemira vidi golim okom. Na nekim drugim snimcima su i egipatske piramide, auto-putevi, duge pruge, kanali, čak veliki aerodromi, mnogo šta što je na Zemlji stvorila ljudska ruka.

Razjašnjena nedoumica

Misterija je razjašnjena. Satelit obiđe Zemlju na svakih 90 minuta, krećući se brzinom od osam kilometara u sekundi, na visini od oko 360 kilometara, ali nije uvek na istoj putanji. Za snimanje moraju da postoje izuzetno povoljni vremenski i astronomski uslovi. Tako se Kineski zid, ali i druge gorostasne građevine na Zemlji, mogu videti samo po dnevnom svetlu, ali ako je dan vedar i to samo jednom u svaka tri meseca.

2024 © - Vesti online