Ponedeljak 19.01.2015.
09:06
Beta

Mustafa: Srpski argument za Trepču su Miloševićevi zakoni

wikipedia.com
Kosovo danas na hitnoj sednici prisvaja Trepču
 

Mustafa koji je i profesor ekonomije, naveo je da je konferencija za medije u Vladi Srbije o Trepči jedan u nizu blefova vlasti u Srbiji. Kako je objavio portal Koha.net, Mustafa je rekao da Srbija svojom imovinom smatra i celo Kosovo, ali da je ono danas slobodno i nezavisno.

- U pregovorima o statusu Kosova i rešenju Martija Ahtisarija je nedvosmisleno utvrđeno da sva imovina u okviru granica Kosova pripada Kosovu i to rešenje do sada ima podršku 108 država koje su ga priznale - rekao je Mustafa.

Mustafa, koji je u vreme bivše SFRJ bio ministar za ekonomska pitanja u Vladi Anta Markovića, rekao je da i po ustavu SFRJ Srbija nije imala nikakve ingerencije nad Trepčom niti drugom imovinom na Kosovu.

- Sada se ne stide da argumente crpe iz onoga što je uradio režim Miloševića koji je u suprotnosti sa svim ustavnim normama tog vremena i međunarodnim normama okupirao i Trepču i sve institucije i preduzeća, stvorio fantomske fondove i silom pridodao Trepču, stvarajući tako fiktivni Fond u Trepči - rekao je Mustafa.

On je dodao da treba uzeti u obzir Zakon o kosovskoj poverilačkoj agenciji i druga akta koja su posle 1999. godine doneta na Kosovu. Istakao je da su najveći kreditori u Trepči sami radnici sa 500 miliona evra na ime izgubljenih plata zbog udaljavanja sa posla u vreme Miloševića.

- To treba da plati Vlada Srbije, kao što treba da plati i kredite koji su trebali da budu plaćeni devedesetih godina prošloga veka, kada je okupirala kosovska preduzeća i koristila ih - rekao je Mustafa.

2024 © - Vesti online