Nedelja 18.01.2015.
16:50
Beta

Počela borba: Odobriti upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

psychotropicon.info
Sada je upotreba kanabisa u medicinske svrhe krivično delo
 

Za predsednika Udruženja izabran je urednik "Naših novina" Antonije Kovačević, a za potpredsednike direktor Specijalne bolnice "Sveti Sava" Milan Savić i specijalista reumatolgije na Vojno-medicinskoj akademiji Jaroslav Bojović. Za generalnog sekretara izabrana je filmska i TV producentkinja Mirjana Tomić.

Kovačević je najavio da će Udruženje nastaviti da apeluje na nadležne organe, pre svega Vladu Srbije i Ministarstvo zdravlja, da što pre omoguće pacijentima da koriste terapiju baziranu na kanabisu, i podsetio da je to u Srbiji sada krivično delo.

- Ljude hapse samo zato što pokušavaju da se leče na način za koji su ustanovili da im pomaže. Dužnost svakog političara i lekara je da brine o zdravlju građana i pacijenata, te očekujem da će država reagovati brzo i konačno skinuti oznaku 'tabu' sa ove teme - rekao je Kovačević.

On je rekao da je to jedinstvena prilika da Srbija ne kaska za svetom, već da sledi praksu nekoliko zemalja EU i dodao da će Savić već naredne nedelje predati Ministarstvu zdravlja zahtev za izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama.

Uz zahtev će, kako je naveo, biti priložen spisak nekoliko stotina pacijenata koji žele da se leče kanabisom, kao i prevodi tridesetak kliničkih studija iz celog sveta koje dokazuju pozitivno dejstvo te terapije u lečenju raznih bolesti.

2024 © - Vesti online