Utorak 20.04.2010.
13:29
Vestionline

U Srbiji najniži PDV

Ministarka finansija Diana Dragutinović u društvu predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Miloša Bugarina nakon sednice Skupštine PKS
 

"Ako pogledate kolike su stope u drugim zemljama, videćete da je to uporedivo. U Srbiji postoje dve stope PDV, a u mnogim zemljama postoji samo jedna stopa."


"Ako neko želi da uporedi stopu PDV u Crnoj Gori, koja je 17 posto i u Srbiji koja je 18 posto, ne sme da zaboravi da u toj zemlji postoji samo jedna stopa PDV, a u Srbiji dve, od osam i 18 posto", rekla je ona.


Dragutonović je rekla da je u planu, da sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Milošem Bugarinom, uradi zajedničku anketu i da pokušaju da ocene koliki je potencijal sive ekonomije.


"Ne postoji zemlja u kojoj nema sive ekonomije. Učešće sive ekonomije u Srbiji je veće ili na nivou ostalih zemalja u regionu, ali nije nešto odakle možete da izvučete onoliko resursa koliko nam je potrebno da zatvorimo deficit." Dragutinović je naglasila da je siva ekonomija najvidljivija u uslužnom sektoru.


Predsednik PKS Miloš Bugarin, izjavio je da su najveća opterećenja za srpsku privredu porezi i doprinosi na zarade. "Dobar deo društva ne može redovno da plaća poreze i doprinose, shodno svojoj privrednoj snazi i profitu koji ostvaruje", ocenio je on.


"Stav skupštine Privredne komore Srbije jeste da je u ovom trenutku povećanje PDV neprihvatljivo", zaključio je Bugarin.

2024 © - Vesti online