Utorak 20.04.2010.
12:08
Tanjug

Vehabije se iz Bosne sele u Sandžak

List ukazuje da se, prema dugogodišnjim posmatračima muslimanske fundamentalističke scene iz Sarajeva, u protekloj deceniji veoma često dešavalo da je među automobilima u centrima vehabija u Bosni bilo mnogo sa oznakama iz Austrije.

U Sarajevu se organizovala i čitava ekstremistička scena Austrije i većeg dela Nemačke, i u tom gradu sedeli su, godinama bez ikakvih problema, najvažniji ljudi-veze za hodže i organizacije u nemačkom govornom području, dodaje dnevnik, ističući da je ovaj grad korišćen kao centar za snabdevanje novcem i podrškom.

Međutim, od početka godine bosanske vlasti krenule su oštro protiv ekstremista, a jedan od razloga za to, prema posmatračima, jeste želja BiH da dođe do vizne liberalizacije, konstatuje "Prese" podsećajući na akcije protiv islamista u Gornjoj Maoči.

Lokalni mediji su danima, posle policijske akcije, spekulisali o vezama islamista Gornje Maoče sa Austrijom, a u Sarajevu je u više navrata tvrđeno da novac dolazi iz Beča, konkretno je jedan hodža iz 12. bečkog okruga skupljao novac, dodaje dnevnik.

Bečki list navodi da austrijske vlasti o tome ne znaju navodno ništa, a i nadležne ustanove te verzije nisu potvrdile, izuzev da su postojali kontakti.

Kontakti nemilitantnih pokreta vehabija Austrije i Bosne su tradicionalno veoma tesni, a u obe zemlje pristalice mogu da računaju na finansijsku podršku Saudijske Arabije, tvrdi "Prese".

List ukazuje da Saudijska Arabija pomoć islamističkim grupama u Bosni pruža još iz vremena rata 1992. do 19995. i da je i tada, navodno, novac dolazio iz Austrije, i to preko "Third World Relief Agency" (TWRA) iz Beča.

Jedan Sudanac je tada finansijsku pomoć iz zemalja kao što je Saudijska Arabija prosleđivao muslimanskim borcima u Bosni. On je 1994. proteran iz Austrije, a TWRA više ne postoji u Beču, navodi austrijski dnevnik.

Zbog novog, "tvrdog" kursa bosanskih vlasti, prema ocenama posmatrača, ekstremna islamistička scena seli se u Sandžak, naveo je bečki list.

2024 © - Vesti online