Utorak 20.04.2010.
11:03 >> 17:35h
Srna

Franc Kos Žuća uhapšen za zločin u Srebrenici

Franc Kos

Tomić kaže da ga je o hapšenju obavestio lično Kos koji ga je pozvao da mu bude branilac. Prema njegovim rečima, Kos je uhapšen na osnovu crvene Interpolove poternice, a osumnjičen je za najteža krivična dela genocida i egzekucije zarobljenika.

Tomić kaže da će predložiti Kosu da traži izručenje u Sud BiH u Sarajevu, s obzirom da je optužen u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH. Kako tvrdi, Kos je izvesno vreme posle rata živeo u Bijeljini pod imenom Branimir Mirić.  

Tužilaštvo u Sarajevu je na osnovu saslušanja svedoka u Haškom tribunalu ranije uložilo zahtev za otvaranje istrage protiv desetorice osumnjičenih za genocid u Srebrenici, među kojima je i Kos.

Tužilaštvo BiH podnelo je zahtev Ministarstvu pravde BiH da traži od hrvatskih vlasti izručenje Franca Kosa, rekao je Tanjugu portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Kos se trenutno nalazi u županijskom sudu u Vukovaru, gde čeka odluku o izručenju BiH. 

Ime Franca Kosa pojavljuje se u zapisnicima sa brojnih svedočenja pred Haškim tribunalom u kojime se on tereti za ubistva muslimana u Srebrenici. Poznat je pod nadimkom Slovenac ili Žuća.

2024 © - Vesti online