Petak 16.01.2015.
23:13
Beta

Medvedi se skuvali, beže na sever

Reuters/M.B.
Prisiljeni na migracije u potrazi za boljim životom
 

Studija objavljena u naučnom časopisu "Plos one" zasniva se na uzorcima DNK gotovo 2.800 polarnih medveda iz prostora na kojima žive te životinje u SAD-u, Kanadi, Rusiji, Grenlandu i Norveškoj.

Grupe iz kanadskog istočnog Arktika, istočnog Grenlanda i Sibira prelaze na kanadski arhipelag poznat kao Arktički arhipelag gde ima više leda, pokazala je studija. Migracija je uočena tokom tri posljednje generacije tih grabljivaca, odnosno u poslednjih 15 do 45 godina, rekla je autorka studije Elizabet Pikok.

Medvedi migriraju u područje severno od Kanade, blizu Nunavuta i Severozapadnih teritorija. Taj region se sastoji od 36.000 ostrva i pokriva više od 1,4 miliona kvadratnih kilometara.

Kako je navela Pikok, medvedi biraju to područje jer je "more otpornije na letnje topljenje zbog morskih struja, složene geografije i hladnijih severnih širina".

Kanadski arhipelag mogao bi u budućnosti da posluži kao utočište polarnih medveda, navodi se u studiji.

Od 1979. godine sloj leda u Arktičkom moru smanjivao se devet odsto godišnje, upozoravaju stručnjaci, dodajući kako kompjuterski modeli predviđaju da će do sredine veka leta na Arktiku biti gotovo bez leda.

2024 © - Vesti online