Utorak 20.04.2010.
11:37
Tanjug

"Erbas" probnim letovima testira uticaj pepela

Modeli "Erbas A380 MSN 4" koji ima četiri EA motora i "A340-600 MSN 360" sa motorim "Rols Rojs"poleteće u 14:25 i 14:50 časova, po francuskom vremenu, sa aerodroma u Tuluzu.

I Nemci šalju lovca na pepeo u vulkanski oblak!
 

U Nemačkoj su prethodnih dana u mali avion tipa “falcon 20” postavljeni uređaji za merenje koncentracije čestica vulkanskog pepela u vazduhu.


Planirano je da "Erbas A380" leti u vazdušnom prostoru Francuske, dok će "A340-600" leteti u vazdušnom prostoru Francuske i Nemačke, u skladu sa ustaljenim procedurama.


"Erbas" ekipa za probne letove će tokom letova posmatrati ponašanje aviona i motora u oblaku pepela, a nakon sletanja će biti obavljena detaljna inspekcija. Svoja zapažanja će, u najskorijem vremenskom roku, saopštiti nadležnim institucijama iz oblasti avio saobraćaja i proizvodnje motora.


"'Erbas' je iskoristio priliku da tokom prethodno zakazanih probnih letova za potrebe razvoja ujedno testira i uticaj vulkanskog pepela na avione i sisteme letenja nad Evropom", kaže se u saopštenju.


"Mi smo u potpunosti posvećeni bliskoj saradnji sa vazduhoplovnom zajednicom i pružićemo svu neophodnu tehničku podršku. Očigledno je da celokupna industrija želi da se u najskorijem roku nađe rešenje i da se ponovo uspostavi aviosaobraćaj nad Evropom", izjavio je predsednik i izvršni direktor "Erubasa" Tom Enders, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online