Petak 16.01.2015.
20:48
Glas Amerike

Mustafa: "Trepča" vlasništvo Kosova

wikipedia.com
Trepča ne radi, a Kosovo se gradi
 

Kosovska vlada usvojila je predlog izmena Zakona o javnim preduzećima, koji otvara put da "Trepča" pređe u vlasništvo Kosova i postane javno preduzeće. Srbi u kosovskim institucijama se protive tome, a predstavnici "Trepče" na severu Kosova poručuju da bi to moglo da destabilizuje situaciju na severu i ugrozi primenu Briselskog sporazuma.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je na konferenciji za novinare povodom vladinog usvajanja predloga izmene Zakona o javnim preduzećima da je “Trepča” vlasništvo Kosova i da je za nju je zadužena Vlada, jer se - kako je kazao - nalazi na teritoriji Republike Kosova i vlasništvo je svih građana koji u njemu žive, bili oni Srbi, Albanci ili drugi.

- Mi smo prosledili ovaj zakon Skupštini i ona će u ponedeljak da se pozabavi njime u prvom i u drugom čitanju. Mi ćemo se tim zakonom potruditi da "Trepča", ili njen veći deo, bude proglašen javnim preduzećem, kako bi njime upravljala vlada Kosova - rekao je Mustafa.

S druge strane potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović za Glas Amerike kaže da je ovaj potez Vlade Kosova ishitren i neprihvaljiv za Srbe u kosovskim institucijama.

- Mi za ovo nismo bili konsultovani, a obrazloženje koje smo dobili je da je potrebno da se "Trepča" spasi od likvidacije i da 5.000 radnika ne ostane bez posla. Mislim da to nije baš najbolji potez i to je za nas neprihvatljivo. U naredna dva dana ponudićemo neka alternativna rešenja, kako može ipak da se spreči da ti ljudi ne ostanu bez posla. Međutim, ako sve ostane kao što je sada naši poslanici sigurno neće glasati, a ja lično razmišljam o mnogo radikalnijim merama o kojima ćemo javnost obavestiti narednih dana - rekao je Stojanović.

Predstavnici "Trepče" sa severa Kosova poručili su danas da su najavljene izmene Zakona o javnim preduzećima koje je inicirala Vlada Kosova izazvale ogromnu zabrinutost, strah i ogorčenje među više od 3.300 zaposlenih u "Trepči" na severu Kosova.

Generalni direktor kombinata “Trepča” Jovan Dimkić upozorio je danas da bi to moglo da destabilizuje situaciju na severu Kosova i ugrozi primenu Briselskog sporazuma.

- Jednostrano donošenje najavljenog zakona sigurno će poremetiti i drastično pogoršati kompletnu ekonomsku, socijalnu, bezbednosnu i ukupnu političku situaciju na Kosovu i Metohiji sa nepredvidivim posledicama. Toga su svesni i predstavici međunarodne zajednice prisutni na ovom prostoru - rekao je Dimkić.

Prema sadašnjem zakonu, “Trepčom” upravlja Kosovska agencija za privatizaciju. Ovaj rudnik olova i cinka nije u funkciji vec 15 godina. Pre tridesetak godina Trepča je zapošljavala više od 20.000 ljudi, i u takozvanim zlatnim vremenima, tokom 80-tih godina, na Kosovu je bio aktuelan slogan "Trepča radi, Beograd se gradi".

2024 © - Vesti online