Utorak 03.11.2009.
21:03
Tanjug

Preminuo Klod Levi-Stros

Levi-Stros, koji se smatra ocem savremene antropologije, pokazao je, na osnovu plemenskih običaja i mitova, da je ljudsko ponašanje zasnovano na logičkim sistemima koji mogu da se razlikuju od društva do društva, ali poseduju zajedničku podstrukturu.

Ovo stanovište je dovelo u pitanje do tada opšteprihvaćenu ideju o jedinstvenosti i superiornosti zapadnoevropske kulture.


Čuveni francuski akademik je tvrdio da lingvistika, komunikacija i matematička logika mogu da se upotrebe kako bi se otkrili osnovni društveni sistemi.


Široj čitalačkoj publici najpoznatiji je po memoarima iz 1955. godine "Tužni tropi", koje detaljno opisuje ponašanje plemena u Brazilu među kojima je boravio i gde se opredelio za poziv antropologa.


Njegova najpoznatija naučna dela su, između ostalih, "Elementarne strukture srodstva", "Strukturna antropologija", "Divlja misao" i "Mitologike".


Klod Levi-Stros je od 1973. godine bio član Francuske akademije nauka, a dobitnik je i brojnih počasnih nagrada stranih univerziteta i vlada, među kojima i brazilske.

2024 © - Vesti online