Utorak 20.04.2010.
06:20
Tanjug

Počinje suđenje za ubistvo Pukanića

Suđenje će biti održano u zgradi zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici 29 sa početkom u 14 i 30 sati, a ne kako je ranije planirano u Okružnom zatvoru u Beogradu.
Tročlanim sudskim većem predsedava sudija Vladimir Vučinić, a članovi veća su sudije Nada Zec i Siniša Petrović, a suđenje je zakazano i za 21. i 22. april.

Ivo Pukanić

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Jocića da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, 23. oktobra 2008. godine, tako što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1.500.000 evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".


Tužilaštvo navodi da su, pored Jocića, pripadnici kriminalne grupe postali Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, koji će zajedno sa njim sesti na optuženičku klupu.
Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert Matanić, Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, kojima se već uveliko sudi pred Županijskim sudom u Zagrebu.


"Sreten Jocić je naložio Slobodanu Đuroviću da se ubistvo izvrši što pre zbog mogućnosti da Pukanić nastavi sa iznošenjem saznanja o kriminalnom delovanju naručioca ubistva, nudeći za to dodatnu nagradu", navodi se u srpskoj optužnici.


Dalje se kaže da je u trenutku kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade, u 18.27 časova, jedan od članova grupe, aktivirao je bombu koja je usmrtila obojicu.
Kao motiv ubistva Pukanića, optužnica pominje to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Sreten Jocić

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kad boravi u pritvoru Okružnog zatvora. Kuzmanović i Milovanović uhapšeni su mesec dana kasnije, takođe, u glavnom gradu Srbije.


Sva trojica se terete za krivična dela zločinačko udruživanje i teško ubistvo, za koja im preti maksimalna kazna zatvora do 40 godina.

2024 © - Vesti online