Četvrtak 15.01.2015.
14:58
Beta

"Ne zanima me odluka Haga, ja se tamo ne vraćam"

Fonet/M.M.
Voja Šešelj ne razmišlja o povrtaku u Hag
 

- Mene to ne zanima. Ja se svojom voljom sigurno neću vraćati - rekao je Šešelj.

Međunarodni sud za ratne zločine u Jugoislaviji saopštio je 13. januara da je raspravno veće tog suda odbilo zahtev tužilaštva da vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja.

Šešelj je dodao da je zahtev Tužilaštva tribunala iskoristio da podnese zahtev za kažnjavanje tužioca Šerža Bramerca, zbog toga što je, kako je naveo, instrumentalizovan. On je objasnio da, pošto se Raspravno veće proglasilo nenadležnim za taj zahtev, ne očekuje da se išta dogodi po tom pitanju.

Raspravno veće navelo je da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema. Sudija Madaje Nijang, novoimenovani sudija, usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom raspravnog veća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi lečenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da raspravno veće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji jer je "svojim ponašanjem u Srbiji 'potkopao' duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga" donelo raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija.

2024 © - Vesti online