Sreda 14.01.2015.
15:46
Beta

BiH: Nemamo nikakvu vezu s napadom na Šarli Ebdo

haler.blogger.ba
Od svog formiranja do danas, Ministarstvo odbrane BiH nije vršilo prodaju viškova naoružanja i municije, tvrde nadležni
 

- Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa municijom koja je korišćena u napadu terorista na redakciju magazina Šarli ebdo. Podsećamo da na tržištu slobodno rade sve fabrike oružja, pa i fabrika 'Igman' Konjic, čija se municija spominje u medijskim napisima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac je izjavio medijima u BIH da je čaura koja je pronađena posle napada u Parizu, poreklom iz BiH, proizvedena 1986. godine u fabrici municije "Igman" iz Konjica.

U današnjem saopštenju za javnost se navodi da su procedure izvoza naoružanja i municije propisane Zakonom o prometu naoružanja i vojne opreme čiji nosilac je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a izvoznici su firme iz BiH koje imaju dozvolu za obavljanje takve delatnosti.

Ministarstvo odbrane BiH podseća da država u koju se izvozi ne sme biti pod bilo kakvim embargom, a saglasnost za izdavanje izvozne dozvole moraju dati ministarstva bezbednosti,  spoljnih poslova i odbrane, svako iz svoje nadležnosti.

U Ministarstvu odbrane BiH navode da ne raspolažu podacima o prodaji naoružanja do 2004. godine, "jer su to radila prethodna entitetska ministarstva odbrane (Federacije BiH i Republike Srpske)".

2024 © - Vesti online