Sreda 14.01.2015.
12:40 >> 13:02h
Beta

Al Kaida preuzela odgovornost za napad na Šarli: "Veliko zadovoljstvo za muslimane"

Printscren You Tube
Vođe Al Kaide prezadovoljne učinjenim
 

- Regrutovani heroji su reagovali. Želimo da preciziramo za muslimanski svet da smo mi ti koji smo izabrali metu, finansirali operaciju i regrutovali njenog vođu, rekao je jedan od vođa Al Kaide na Arapskom poluostrvu Naser Ben Ali al-Anasi u 11-minutnom videu, objavljenom na internetu. Istakao je da je napad na Šarli ebdo izvršen po naređenju glavnog vođe Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija.

Po njegovim rečima operacija je "predstavljala veliko zadovoljstvo za muslimane" i šalje "jaku poruku za one koji se usuđuju da napadnu ono što je muslimanima sveto". On je pozvao zapadnjake da "prestanu svoje napade u ime lažne slobode".

Danas je objavljen novi broj Šarli ebdo, prvi od kada je na redakciju tog francuskog satirčnog nedeljnika izvršen teroristički napad, u kojem je ubijeno 12 ljudi. Umesto uobičajenih 60.000, štampana su najpre tri, a onda još dva miliona primeraka tog nedeljnika koji će se prodavati ne samo u Francuskoj, već i u 20 zemalja.

Iran je osudio "uvredljivi gest" francuskog nedeljika na čijoj je novoj naslovoj strani karikatura proroka Muhameda sa suzom u oku, koji ispod natpisa "Sve je oprošteno", drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

- Osuđujemo terorizam u celom svetu, ali i uvredljivi gest nedeljnika (Šarli ebdo). Crtež je napad na osećanja muslimana i može da formira začarani krug terorizma, rekla je portparolka iranskog ministra spoljnih poslova Marzieh Afkham.

Reagovao je i Radio ekstremističke borbene organizacije "Islamska država" koji je ocenio da je "krajnje glupo" dalje objavljivanje karikatura proroka Muhameda koji se ponovo našao na  naslovnoj strani Šarli ebdo.

2024 © - Vesti online