Ponedeljak 19.04.2010.
17:54
Bild de

Prijavite se: Starce u Nemačkoj nema ko da "gleda"

Za 40 godina u Nemačkoj će biti 4,4 miliona starih osoba kojima treba nega
 

"Broj ljudi kojima je potrebna nega u Nemačkoj do 2050.godine će se udvostručiti sa trenutnih 2,2 miliona", rekao je šef udruženja Tomas Grajner za "Financial Times-Nemačka". On je u intervjuu tom listu istakao da "strancima treba dozvoliti da rade u Nemačkoj i treba ih lišiti komlikovanih biroktarskih procedura za dobijanje radne dozvole.“


List navodi da prema nezvaničnim procenama, u Nemačkoj već nedostaje oko 50.000 radnika za negu starijih osoba. Razlog za toliku potražnju negovatelja nije samo u ubrzanom starenju društva. Grajner kaže da "medicinsko osoblje često odlazi iz Nemačke u inostranstvo tražeći bolje uslove rada."


"Što se tiče radne snage, tu nemamo većih problema, ali nama nedostaju stručnjaci. Mi imamo akutni nedostatak eksperata u mnogim oblastima“, objašnjava Gajmer.


Zbog toga je Udruženje za negu starijih osoba pozvalo sve strance koji žele da rade ovaj posao u Nemačkoj da im se jave, a oni će se potruditi da im pomognu da što pre dobiju zelenu kartu kako bi mogli da obavljaju taj posao u Nemačkoj.

2024 © - Vesti online