Utorak 13.01.2015.
10:46
Beta

Kolinda oštro po Milanoviću - nastavak prepucavanja

Beta/HINA/D. C./
Kolinda: Dosta su plašili narod baukom HDZ-a
 

Ona je sinoć u razgovoru za tri nacionalne televizije ocenila da je reč o zastarelom govoru i plašenju naroda utvarama.

- To je već viđeno, setite se 90-tih godina, "stranka opasnih namera", setite se svega toga. On ne može večito da svoj nerad, nesposobnost i bešćutnost - jer to je premijer koji je izjavio da je "ovaj narod gladan jer nema šta da jede" - opravdavati nečim drugim i strašiti narod utvarama - rekla je Grabar Kitarović koja je u nedelju u drugom krugu izbora s minimalnom prednošću pobedila dosadašnjeg šefa države, socijaldemokratu Ivu Josipovića.

Ona je rekla da joj je neshvatljivo da Milanović "ne može da pređe preko nečega i čestita joj izbornu pobedu".

Grabar Kitarović je više puta istakla "izvrsnu" saradnju sa šefom svoje stranke Tomislavom Karamarkom navodeći da oboje smatraju da Hrvatska mora da bude socijalno osetljivo društvo s tržišnom privredom.

Takođe je nekoliko puta ponovila da je Hrvatska u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji i na rubu bankrota za šta odgovornom smatra aktuelnu vladu levog centra. Zbog toga će, kako je rekla, pozvati sve političke stranke na razgovor o izlasku iz privredne i socijalne krize, za šta ima pristanak šefa svoje stranke.

Novoizabrana predsednica ponovila je da će posle inauguracije 18. februara tražiti sazivanje zajedničke sednice sa Vladom.

Na pitanje novinara o komentaru Njujork tajmsa da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz 90-ih, Grabar Kitarović je odgovorila da je "članak promašio temu" i da "zajedništvo treba jer je zemlja trenutno duboko podeljena".

Premijer i šef SDP Zoran Milanović u izbornoj noći oštro je napao Grabar Kitarović i HDZ ocenivši da su Vlada, odnosno SDP sada jedina brana od povratka "kriminalne zadruge na vlast". Prema njegovim rečima, Grabar Kitarović je vodila sektašku kampanju u kojoj se predstavljala kao militantni vojnik svoje stranke. Premijer je HDZ nazvao hajdučijom, a SDP državom.

Hrvatski analitičari ocenjuju da slede meseci burne kohabitacije koja će trajati sve do parlamentarnih izbora krajem godine, o čemu svedoče oštre izjave premijera, ali i novoizabrane predsednice, čiji je cilj, po svemu sudeći, da na vlast dovede šefa svoje stranke, Tomislava Karamarka.

2024 © - Vesti online