Utorak 13.01.2015.
08:48
Beta

Muhamed sa suzom na naslovnici Šarlija

Nedeljnik, koji je bio pod pretnjom muslimanskih ekstremista upravo zbog toga što je često objavlivao karikature Muhameda, prikazaće proroka kako plače, obučenog u belo i kako nosi natpis sa sloganom koji je preuzeo ceo svet u masovnim demonstracijama zbog napada.

Iznad crteža biće naslov "Sve je oprošteno". Karikaturu je potpisao Luc.

Ovaj broj koji su sastavili "preživeli", a karikaturista Luc je jedan od njih, biće štampan u tri miliona primeraka, u odnosu na 60.000 koliko ih je ranije obično izlazilo, i biće prodavan u 25 zemalja.

Distributer je već preplavljen zahtevima u Francuskoj i inostranstvu zbog čega je odlučeno da se napravi vanredni tiarž od tri miliona primeraka, umesto milion koliko ih je prvobitno bilo predviđeno.

Advokat i portparol lista Ričard Malka podsetio je da su se crteži Muhameda i drugih velikodostojnika svih religija često pojavljivali u listu već godinama.

On je rekao da je u svakom broju Šarli ebdoa poslednje 22 godine bilo karikatura pape, Isusa, sveštenika, rabina, imama i Muhameda i da bi bilo "začuđujuće" da u broju koji će izaći u sredu ne bude crtež Muhameda.

U napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije Šarli ebdoa, a ranjeno je 11.

2022 © - Vesti online