Utorak 03.11.2009.
19:38
Tanjug

Vlada kupuje tri miliona vakcina

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je ranije precizirao da će prioritet pri vakcinisanju imati bebe od šest meseci i starija deca, hronični bolesnici, zaposleni u javnim ustanovama, tako da će u prvom trenutku biti moguća vakcinacija polovine stanovništva a potom i ostalih što će sprečiti dodatne komplikacije koje novi grip izaziva.

"Najbolja preventivna mera protiv virusa A H1N1 je vakcinacija stanovništva koja će na globalnom nivou spasiti čovečanstvo", dodao je Milosavljević.


Vlada Srbije održala je telefonsku sednicu na kojoj je donela odluku da nabavi dodatne količine lekova i vakcina za obolele od novog gripa.


Telefonska sednica Vlade održana je, kako je objasnio ministar prosvete Žarko Obradović, nakon što su se premijer Mirko Cvetković, ministar zdravlja Tomica Milosavljević i on sastali sa predstavnicima Posebne radne grupe za primenu plana aktivnosti pre i tokom pandemije novog gripa.


Predstavnici radne grupe izneli su ocenu da je epidemiološka situacija u Srbiji nepovoljna, jer su prijavljene dve epidemije - jedna u Kraljevu i druga u osnovnoj školi u Čačku.


Ocenjeno je da je zdravstveni sistem Srbije do sada preduzeo sve neophodne korake u nadzoru i lečenju pandemijskog gripa.


Na sastanku je dogovoreno da se ubrza proces nabavke vakcina protiv pandemijskog gripa i konstatovano je da su zdravstvene ustanove opremljene dovoljnim brojem respiratora, kao i da je u toku nabavka dodatnih aparata za mehaničku ventilaciju pluća.





 

2024 © - Vesti online