Utorak 13.01.2015.
00:15
Vesti

Istorija bez turista


Nemiri u Egiptu koji traju od 2011. kada je svrgnut Hosni Mubarak naneli su težak udarac turizmu koji je donosio skoro 20 odsto deviznog prihoda. Poslednjih godina kulturni događaji se otkazuju, a muzeji rade po nekoliko sati dnevno.

Blago iz Doline kraljeva

Najveće zanimanje u muzeju pobuđuje kolekcija Tutankamonovog blaga, pronađenog 1923. u Dolini kraljeva, jedina sačuvana faraonska grobnica, po kojoj je relativno beznačajni egipatski faraon postao jednim od najpoznatijih vladara starog Egipta. Ogromno bogatstvo pronađeno u grobnici mladoga faraona samo budi maštu koliko li se blago tek nalazilo u opljačkanim grobnicama najvećih faraona.

U Egiptu je 2004. godine bilo 7,4 miliona turista, od čega je čak milion stiglo iz Nemačke, a tokom 2005. godine zemlju je posetilo 8,6 miliona turista. U protekloj godini Egipat posetilo i do pet miliona turista manje u odnosu na godine pre revolucije. Danas svaki hotel sa četiri ili pet zvezdica čuvaju naoružani policajci i vojnici. S druge strane, smeštaj u Egiptu nikada nije bio jeftiniji.

Episkop među faraonima

Egipatski koptski episkop Antonis Aziz posetio je Tutankamonovu galeriju tokom manifestacije "Oživljavanje Egipatskog muzeja u Kairu". Sredinom decembra četiri dvorane u Tutankamonovoj galeriji u Egipatskom muzeju u Kairu otvorene su za javnost nakon restauracije. Dvorane su obnovljene u okviru sedmogodišnjeg projekta obnove čitavog muzeja. Restauraciju Egipatskog muzeja u Kairu pomažu Evropska unija i mnoge međunarodne organizacije.

U poznatim letovalištima, kao što je Šarm el Šeik, ol inkluziv smeštaj u hotelu sa četiri zvezdice može se pronaći za 30 dolara po osobi. Zasad, najverniji gosti su Rusi, pogotovo zimi.

2024 © - Vesti online