Utorak 13.01.2015.
04:30
Telegraf

Pojavljuje se pametni telefon preko koga neće moći da vas špijuniraju

vimeo/3D Film Connection
Novi telefon koji će vam omogućiti anonimnost: BOSS
 

“The Onion Router” je online mreža koja omogućava anonimnost. Ovo će biti ujedno jedan od najvećih pametnih telefona na svetu, sa ekranom dijagonale od čak sedam inča, pa bi ga mnogi vrlo lako uvrstili u tablete.

Sa ovim telefonom, korisnici će moći da upload-uju fotografije, video klipove, koriste aplikacije i šalju mejlove bez straha da će neko moći da prisluškuje i nadgleda šta sve oni rade na internetu.

Dejvid Brigs, jedan od osnivača kompanije koja stoji iza Boss Phone-a, kaže da je prvi put na ideju da napravi ovakav uređaj došao kada nije mogao da “okači” snimak na YouTube dok je bio u Turskoj na svadbi svog brata. Pristup YouTube-u u ovoj zemlji bio je blokiran dva meseca, pa je Dejvid došao na ideju da svim ljudima da slobodu da koriste pametne telefone bez ikakvih ograničenja.

“Onion Router” (poznatiji kao ToR), koristi veliki broj slojeva enkripcije koji pomažu u odbrani  od špijuniranja. BOSS Phone se još uvek nalazi u fazi razvoja, a kompanija koja stoji iza njega pokušava da prikupi novac za ulazak u masovnu proizvodnju na sajtu Indidegogo.

- Kako biste zaštitili sebe i svoju porodicu od raznih opasnosti koje vrebaju online, neophodno je da budete upoznati sa svim bezbednosnim rizicima i kako se oni mogu sprečiti. Upravo zbog toga smo za naš telefon koristili Android 5.0 Lollipop koji ima jako dobru enkripciju, ali i ToR mrežu za bezbednu komunikaciju - izjavio je Dejvid Brigs.

Međutim, korišćenje ToR-a je veoma kontroverzno, s obzirom da njega masovno koriste kriminalci i pedofili kako bi zamaskirali ilegalne radnje na mreži.

Očekuje se da će se BOSS Phone u prodaji pojaviti na jesen ove godine, a on će podržavati i dve SIM kartice.

2024 © - Vesti online