Ponedeljak 12.01.2015.
12:34
Srna

Pobeda desnice u Hrvatskoj: SAD i NATO trljaju ruke

Fonet/AP
Pobedila desnica: Kolinda Grabar Kitarović
 

Kolinda Grabar-Kitarović donedavno je bila visoki funkcioner u Alijansi, pa će  Hrvatska sada postati prva zemlja pod nekom vrstom direktne kontrole NATO saveza.

Njenom pobedom biće zadovoljeni interesi američke politike i američkog kapitala.

Strategija Vašingtona je jasna - Amerikanci žele da imaju što više zemalja koje su lojalne njihovoj sferi interesa i kojima nikada ne bi palo na pamet da otvorenije i prisnije sarađuju i posluju sa Rusijom.

Neki portali podećaju da je i Ivo Jospipović bio zagovornik NATO-a i da je Hrvatska i sama izvozila oružje u Joran, koje je kasnije završavalo u rukama sirijskih pobunjenika.

Sada su stvari u vezi odnosa Hrvatske i NATO saveza sasvim ogoljene.

Na unutrašnjem planu novi predsednik, bez obzira na priče o hrvatskom jedinstvu, gledaće da što pre i što brže zameni vlast SDP-a vlašću HDZ-a - procenjuju portali.

Mnogi smatraju da su birači glasali po ideološkom ključu desnice i levice i da je tesno pobedila desna opcija.

Postavlja se pitanje, s obzirom na činjenicu da je odlučio svega jedan procenat glasova, da li bi HDZ i desnica prihvatili rezultate da je pobedio Josipović?

Da li bi takav poraz prihvatile osobe koje su sinoć, tokom glasanja i prebrojavanja glasova,  blokirale jednu od centralnih zagrebačkih ulica -  Savsku ulicu?

Moglo bi se zaključiti da je radi mira u zemlji bolje da je pobedila Kitarovićeva, iako njen pobjednički govor o još većim integracijama sa NATO paktom ne nagoveštava mir - navode analitički portali.

2024 © - Vesti online