Ponedeljak 19.04.2010.
16:58
Tanjug

Preporuke vozačima za ponašanje u Sloveniji

Vozači, oprezno vozite kroz Sloveniju
 

Navodi se da se dešava da državljani Srbije koji izgube pasoš na teritoriji država "šengenskog sporazuma" nestanak ne prijavljuju policiji zemlje u kojoj se to desilo, već se obraćaju ambasadi Srbije u Ljubljani.

Često se dešava da naši državljani, smatrajući da su kazne previsoke, izbegavaju plaćanje i traže posredovanje ambasade Srbije u Sloveniji.


Upozorava se na to da činjenica da su napustili teritoriju Slovenije, a da nisu platili kaznu ne znači da je obaveza prestala, "jer će oni biti evidentirani u odgovarajućim registrima i to može dovesti do problema prilikom sledećeg ulaska u Sloveniju".


Po slovenačkom Zakonu o strancima, osoba koje prelazi unutrašnju granicu u okviru "šengenskog sporazuma" i ulazi na teritoriju Slovenije bez važećeg psoša čini prekršaj za koji je propisana kazna od 400 do 1.200 evra i vraća se u zemlju iz koje je došla.


Nadležni organi u Sloveniji strogo tumače navedeni propis i ne prihvataju zahtev za prijavu nestanka putne isprave, ukoliko se to nije desilo na teritoriji Slovenije, navodi se u saopštenju.


Osobe koje izgube pasoš u nekoj drugoj "šengenskoj državi" i ne prijave to odmah policiji, neće moći u Sloveniji da podnesu zahtev za izdavanje putnog lista, jer ne poseduju potvrdu policije o nestanku pasoša.


Oni tako rizikuju da u zemlju budu vraćeni na osnovu Sporazuma o readmisiji, dodaje se u saopštenju.


Zakon o prekršajima Slovenije omogućava da se osobi koja je učinila prekršaj i izrečena joj je novčana kazna koja nije odmah plaćena oduzme pasoš, vozačka i saobraćajna dozvola.


U tom slučaju moguće je da građanin ostane i bez "prevoznog sredstva i druge imovine koju ima kod sebe, bez obzira na to u čijoj je svojini ta imovina".


Dokumenti i oduzeta imovina se vraćaju po izmirenju obaveza, a ako se kazna ne plati, ona se namiruje iz zaplenjene imovine. Ukoliko ni tada kazna ne bude namirena, počinilac prekršaja biće unet u registar osoba koja imaju neizmirene obaveze prema slovenačkoj državi.

2024 © - Vesti online