Ponedeljak 12.01.2015.
08:33
Beta

Predsednica poručila: Boriću se za hrvatske nacionalne interese

Fonet/AP
Pozvala susede na dijalog: Kolinda Grabar Kitarović
 

- Pozicioniraćemo se u EU i NATO kako zaslužlujemo, obnovićemo strateška partnerstva, kao što je ono s našom prijateljicom Nemačkom, rešavaćemo otvorena pitanja sa susedima i pozivam ih na dijalog da ta pitanje prestanemo da podmećemo pod tepih - rekla je Grabar Kitarović u pobedničkom govoru u Hipo centru u Zagrebu.

Ona je rekla da će se boriti za unapređenje prava manjina, ali da "ništa manje" neće traziti za Hrvate u Srbiji i dodala da će se zalagati i za ravnopravnost Hrvata u BiH.

U svom govoru, Grabar Kitarović je obećala da će, kako je rekla, Hrvatska biti među najrazvijenijim državama EU i sveta.

- Ovo je veličanstvena noć, ali nema mesta trijumfalizmu, ima veselju i radosti, ali posao nas čeka već večeras. Idemo već večeras da radimo za boljitak naše drage hrvatske domovine - poručila je nova predsednica i pozvala sve, pa i glasače Ive Josipovića, da se ujedine u toj borbi.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu 99,70 odsto obrađenih listića, Grabar Kitarović osvojila je u drugom krugu izbora 50,43 odsto glasova, a socijaldemokrata Ivo Josipović 49,57 odsto. Razlika u broju glasova je svega oko 20.000.

Prema zakonu, novoizabrana predsednica stupiće na dužnost poslednjeg dana mandata Ive Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010.

Grabar Kitarović moraće da podnese ostavku na dužnost u HDZ-u, jer je dužnost predsednika nespojiva s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću.

Grabar Kitarović je prva predsednica Hrvatske u istoriji, ali i prva iz HDZ posle 15 godina. Iz HDZ predsednik je 90-tih u dva mandata bio Franjo Tuđman.

2024 © - Vesti online