Nedelja 11.01.2015.
16:55 >> 17:23h
Beta

Uhapšen bivši kuvajtski ministar: Kritikovao potrošnju vlade

whoisshmira.files.wordpress.com
Uhapšen jer je "preterao" s vestima na svom internet portalu (Foto:Ilustracija)

Bin Tefla je priveden na kontroli na aerodromu kada je hteo da otputuje u Saudijsku Arabiju, rekao je advokat Alhumaidi al-Subai.

Ministar informisanja Kuvajta od 1999. do 2000. godine, koji vodi sajt Alan i predaje na kuvajtskom univerzitetu, zaustavljen je na aerodromu pošto ga je sud u četvrtak proglasio krivim za uvredu ministra finansija Anasa al-Saleha pre dve godine kada je kritikovao potrošnju vlade.

Bin Tefla nije bio obavešten o presudi a suđeno mu je u odsustvu, rekao je advokat dodajući da će se njegov klijent u ponedeljak žaliti na presudu.

Portal Alan je jedan od vodećih opozicionih medija u Kuvajtu i često uživo prenosi vesti s protesta i objavljuje snimke sukoba policije s građanima.

Kuvajtske vlasti su prošle nedelje uhapsile bivšeg liberalnog poslanika Saleha al-Mulaha zbog poruka na Tviteru u kojem se kritikuje vlast i njena podška predsedniku Egipta. U toj poruci je naveo da je Kuvajćanima dojadilo što se novac daje kao pomoć drugim vladama.

Kuvajt je obećao najmanje četiri milijarde dolara egipatskoj vladi od svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Mursija sredinom 2013. godine. Ta zemlja ima jedan od najslobodnijih političkih sistema, kao i medije, među zalivskim državama, ali su organizacije za zaštitu prava novinara izrazile zabrinutost zbog delovanja vlade protiv medija.

2024 © - Vesti online