Utorak 03.11.2009.
18:53
Vestionline

Dogovor sa MMF-om, ceh penzionerima?

Zamzavanje penzija 2010?

 

Vicepremijer Jovan Krkobabić pristao je na zamrzavanje penzija u 2010, ali insistira da se 2011. penzije u dva navrata usklade sa rastom zarada, javljaju beogradski mediji.

 

MMF je zatražio da penzije ostanu na nepromenjenom nivou i u 2011, ali je spreman na eventualni ustupak da se penzije usklade sa inflacijom što potpredsednik Vlade nije prihvatio. Pitanje reformi penzionog sistema je kamen spoticanja u konačnom definisanju aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Razgovori su završeni uspešno. Mogu samo da kažem da su bili teški, ali dosta korektni i korisni i da smo postigli odgovarajući cilj", rekao je Krkobabić posle završenog tehničkog sastanka sa predstavnicima MMF-a koji se održan u Narodnoj banci Srbije.


Na pitanje oko čega je sve postignuta saglasnost, Krkobabić je kratko odgovorio: "Oko svega".


On je naveo da će detalji koji se tiču reforme penzionog sistema saopštiti MMF.
Sporna pitanja u toj oblasti odnosila su se, pre svega, na obračun penzija i njihovo usklađivanje sa inflacijom i zaradama.


Vlada Srbije i MMF postigli su dogovor o ekonomskoj i fiskalnoj politici koja će biti održiva na srednji rok, a dogovor o budžetu za ovu i narednu godinu je ranije postignut.


Za sutra je najavljena konferencija za novinare na kojoj će predstavnici MMF-a i Vlade Srbije objaviti detalje dogovora.

2024 © - Vesti online