Nedelja 11.01.2015.
08:34 >> 21:30h
Beta

Drugi krug za predsednika Hrvatske: Veća izlaznost nego u prvom

Beta/D.B.
Danas glasaju Hrvati
 

Na birališta je do 16.30 izašlo 48,23 odsto birača, odnosno 1,7 miliona, što je za 11,87 odsto više nego u prvom krugu 28. decembra. Pravo glasa ima 3,8 miliona birača.

Na predsedničkim izborima pre pet godina do 16 casova glasalo je 37,99 odsto birača. Ocenjuje se da bi na ovim izborima mogla da bude zabeležena rekordna izlaznost.

Više županija beleži izlaznost veću od 50 odsto, a najveći odziv je u Karlovačkoj županiji (53,19 odsto) i u Varaždinskoj (52,1 odsto). U Gradu Zagrebu glasalo je 50,60 odsto birača. Najmanji odziv bio je u Zadarskoj županiji gde je na birališta izašlo 43,97 odsto glasača.

U drugom krugu izbora za mandat predsednika bore se aktuelni šef države, socijaldemokrata Ivo Josipović i kandidatkinja opozicione Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović. U prvom krugu, Josipović je osvojio 38,46 odsto glasova, a Grabar Kitarović 37,22 odsto.

Analitičari ocenjuju da je reč o najneizvesnijoj izbornoj trci u istoriji Hrvatske i da će se u drugom krugu voditi borba za svaki glas.

Birališta će biti otvorena do 19 časova, do kada traje i izborna tišina. Po zatvaranju biračkih mesta očekuju se prvi nezvanični izborni rezultati, na osnovu izlaznih anketa.

Drugi krug se održava pošto ni jedan od kandidata u prvom krugu pre dve sedmice nije uspeo da dobije glasove više od 50 odsto izašlih na birališta.

Prvi nezvanični rezultati očekuju se odmah po zatvaranju birališta, dok će Državna izborna komisija nepotpune rezultate početi da objavljuje od 20 časova.

Ovo su šesti predsednički izbori u Hrvatkoj od sticanja nezavisnosti. Uz Josipovića koji se takmiči za drugi predsednički mandat, izabrani predsednici od 1990. godine bili su Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, obojica u po dva mandata.

Mandat predsednika traje pet godina, a niko ne može da bude biran više od dva puta.

Veliki broj glasača iz BiH za hrvatske predsedničke izbore

Hrvatski državljani BiH su glasali u drugom krugu izbora za predsednika Hrvatske, a zabeležen je najveći broj glasača koji su se odazvali ikada u BiH. Pred Ambasadom Hrvatske u Sarajevu i drugim ambasadama, veliki broj glasača izazvao je gužvu i haos. Jutros su u BiH otvorena biračka mesta na kojima su hrvatski državljani koji žive u toj zemlji glasali za novog hrvatskog predsednika. U Mostaru je blo otvoreno 10 biračkih mesta, po dva biračka mesta u u Sarajevu i Tuzli te jedno biračko mesto i u Banja Luci. Na području Bosne i Hercegovine živi oko 250 hiljada hrvatskih državljana s pravom glasa. Iako su birališta u Hrvatskoj zatvorena, još oko 500  glasača u BiH u Mostaru večeras čeka da obavi svoju građansku dužnost. Njima je dopušteno da obave glasanje za hrvatskog predsednika uprkos činjenici da su birališta u Hrvatskoj zatvorena u 19 sati.

2024 © - Vesti online