Petak 09.01.2015.
18:47
jutarnji.hr

Devojka ubijenog urednika: Šarb je znao da će ovako umreti

Reuters
Svi ubijeni karikaturisti trebalo da budu biti sahranjeni na Partenonu pored najvećih francuskih heroja: Žanet Bugrab
 

- Uvek sam znala da će Šarb umreti na ovaj način, baš kao Teo Van Gog - rekla je Žanet misleći na holandskog karikaturistu ubijenog 2004. godine.

- Molila sam ga da napusti Francusku, ali on nije želeo. Moj partner je mrtav jer je crtao u novinama. Nikad nije želeo decu jer je znao da će umreti. Živeo je bez straha, ali je znao da će izgubiti život - rekla je otvoreno Žanet.

Žanet Bugrab je uticajna francuska političarka i bivša ministarka. Šarb je sa njom i njenom usvojenom ćerkom Majom živeo poslednje tri godine.

- Umro je ponosno. Branio je sekularizam i duh Voltera. U srcu, on je bio plod ideala Republike kakvu smo zaboravili. Ubijen je sa svojim saborcima, kako bi sam rekao - izjavila je Žanet.

- Danas sam tu, ne kao bivša vladina ministarka, već kao žena koja je izgubila voljenog čoveka kog su ubili varvari. Uvek sam mu se divila i pre nego što sam se zaljubila u njega. Divila sam mu se jer je bio hrabar. Mislio je da je život sitnica dok je branio svoje ideale. Poznajete li danas ijednog takvog čoveka? Ne. Zato jer su umrli, upravo su ubijeni - zaključila je.

Tokom svog obraćanja medijima Žanet je izjavila i kako bi svi ubijeni karikaturisti trebalo da budu biti sahranjeni na Partenonu pored Voltera i Žan Žaka Rusoa gde su sahranjeni najveći francuski heroji.

2024 © - Vesti online