Petak 09.01.2015.
13:29
Beta

Istok Ukrajine ne miruje: Šest mrtvih u sukobima

Beta/AP/M. C.
Sukobi na istoku Ukrajine i dalje traju, uprkos primirju
 

"U 24 časa izgubili smo četiri vojnika, a osam je povređeno", rekao je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko na konferenciji za štampu.

Ovo je najveći broj nastradalih ukrajinskiuh vojnika od 9. decembra kada je zaključeno novo primirje na istoku zemlje.

Lisenko je danas optužio proruske separatiste da pribegavaju provokacijama i da minobacačima i raketnim bacačima tipa Grad gađaju položaje ukrajinske vojske.

Gradska uprava Donjecka, uporišta pobunjenika na istoku zemlje, je sa svoje strane saopštila da je dva civila ubijeno a sedam povređeno u artiljeriskim napadima vojske na severozapadne kvartove grada. Takođe navodi da je uništen veliki broj zgrada.

Istovremeno su u toku intenzivne diplomatske aktivnosti za obnavljanje mirovnog procesa na istoku Ukrajine gde je u sukobima od aprila ubijeno preko 4.700 ljudi.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko objavio je krajem decembra da će se 15. januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana, održati sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i uz prisustvo francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkel je rekla da još treba da se potvrdi taj datum, a prema tvrdanja ukrajinskog zvaničnika ministri spoljnih poslova te četiri zemlje u petak će razgovarati telefonom.

2024 © - Vesti online