Petak 09.01.2015.
09:15 >> 10:30h
Srna, Beta

Poruka iz Hrvatske: Uslovila bih Srbe na putu ka EU

Beta/Hina
TV duel predsedničkih kandidata u Hrvatskoj
 

Kitarovićeva u TV duelu sa protivkandidatom, sadašnjim predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem izjavila da je "politika pomirenja" jedna od Tuđmanovih tekovina, ali da su pojedinci zloupotrebili pomirenje i da su u strukturama ostali oni koji su proganjali narod.

Gotovina je heroj

"Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokažže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savjetovano, prije nego ššto je pročitao optužžnicu, da se makne iz Hrvatske", rekla je Kitarovićeva.

Josipović smatra da nijedan sused Hrvatske, pa ni Srbija, ne možže u EU ako ne prođe put koji je prešla njegova zemlja.

Josipović kaže da "politika pomirenja" bivšeg predsednika Franje Tuđmana nije uspela, ali da je on smatra dobrom. "S tezama koje je tada imao, Tuđman bi danas bio izbačen iz HDZ-a", uvjren je Josipović.

On je rekao da je hapššenje Gotovine i pravno i politički bilo neophodno, te da ne osuđuje nikoga ko je učestvovao u tom postupku, kao što to ne čini ni Gotovina.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan u nedelju, 11. januara.

Kolinda Grabar Kitarović: Ako izgubi vraća se u NATO

Kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, Kolinda Grabar Kitarović, ako u nedelju pobedi, bila bi prva žena na toj funkciji.

U kampanju je krenula pod sloganom "Za bolju Hrvatsku", oštro kritikujuću ekonomsku politiku vlade, ali i aktuelnog predsednika kome zamera nedovoljno inicijativa za oživljavanje privrede.

Ta 46-godišnja političarka i diplomata rođena je u Rijeci. Članica je HDZ-a i predstavlja umerenu struju unutar te stranke. Od 1990-tih obavljala je više funkcija u Ministarstvu spoljnih poslova. U vladama Ive Sanadera bila je ministarka spoljnih poslova i evropskih integracija. Na toj poziciji je bila do početka 2008. kada je
postavljena za ambasadorku Hrvatske u SAD.

S pozicije ambasadorke u SAD otišla je 2011. na mesto pomoćnice glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju i to kao prva žena na takvoj funkciji.

Tokom kampanje je otkriveno da nije napustila radno mesto u NATO, kako je javnosti prezentirano, već ga je samo zamrznula, te da će se vratiti u Brisel ako izgubi izbornu trku. Zbog toga se našla na udaru protivkandidata, a, prema pisanju medija, i pojedinaca iz HDZ.

Udata je i ima dvoje dece.

2024 © - Vesti online