Petak 09.01.2015.
07:45
Ž. Marković - Vesti

Venac iz Sarajeva i za srpske žrtve!

Svima koji dolaze na ovaj skup više je dosadilo ponavljati kako su zločin svi zaboravili i kako se pravosudni organi BiH sramotno odnose prema masakru nad Srbima.

Ponovo na obeležavanje srpskog stradanja nije došao niko od predstavnika međunarodne zajednice. I o tome je bespredmetno pričati, a s tim se slaže i Nedeljko Mitrović, predsednik Republičke organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

Srna
U Kravici je ubijeno 49 i ranjeno 80 srpskih civila
 

- To neće učiniti ni ubuduće jer stranci negiraju zločine počinjene nad Srbima, a prisustvom parastosu priznali bi ove zločin - kazao je Mitrović.

Ipak, ove godine je stigao jedan venac iz Sarajeva i on je privukao dosta pažnje. Počast žrtvama u Kravici odali su predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju iz Sarajeva. Reč je o nevladinoj organizaciji osnovanoj pre nešto više od godinu dana u Sarajevu, a, kako navode, cilj im je da pomognu postjugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasleđe masovnog kršenja ljudskih prava kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. Osnivač ove organizacije je Edvin Kanka Čudić koji je bio prisutan na parastosu u Kravici.

- Svima je poznato da se ovde dogodio zločin i da postoje srpske civilne žrtve kao i one u Sarajevu, kojima niko od predstavnika civilnog društva i vlasti BiH nikada nije odao počast. Zbog toga u ime odgovornih građana BiH odajemo poštu i ukazujemo na nepravdu koju civilno društvo, vlast BiH međunarodna zajednica i pravosuđe BiH nanose ovim žrtvama i njihovim porodicama. To konačno treba prekinuti - rekao je Čudić.

On je ranije bio aktivista organizacije Žene u crnom poznate po stalnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, a u vezi sa, uglavnom, zločinima koje su počinili Srbi. Udruženje za društvena istraživanja i komunikaciju i danas sprovodi zajedničke aktivnosti sa organizacijom Žene u crnom.

Zločin bez kazne

Muslimanske snage iz Srebrenice, uz pomoć jedinica sa bratunačkog, vlaseničkog i zvorničkog područja, upale su na pravoslavni Božić 1993. godine u Kravicu, ubile 49 i ranile 80 srpskih civila i vojnika. Sedam osoba je nestalo, od kojih pet nije nađeno ni posle 22 godine. Toga dana selo je opljačkano i zapaljeno je 688 srpskih kuća, oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko 1.000 stanovnika ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini, izbegavši sigurnu smrt. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

2024 © - Vesti online