Četvrtak 08.01.2015.
14:12
blic.rs

Braća Kuaši u bekstvu: Specijalici ih opkolili

 
Beta/AP
Opljačkali pumpu u bekstvu: Braća Kuaši

Kako prenose mediji, pripadnici GIGN I RAID-a su se rasporedili oko lokacije u kojima se pretpostavlja da su osumnjičeni.

"Elitne jednice policije i žandarmerije su pozicionirane radi verifikacije lokacija u ovoj zoni, gde je napušteno vozlilo koje su koristili osumnjičeni", naveo je jedan neimenovani policijski izvor.

Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuašiju, za kojima je raspisana poternica zbog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo", locirani su danas kod mesta Vilje Koteret na severu Francuske.

Oni su opljačkali benzinsku pumpu, a radnik pumpe ih je prepoznao i javio policiji na osnovu čega su locirani, prenose francuski mediji. Oni su se kretali vozilom marke "reno klio" bele boje u pravcu Pariza.

Potraga za braćom Saidom i Šerifom Kuašijem traje više od 24 časa, a u njoj učestvuje 3.000 policajaca.

Inače, najmlađi osumnjičeni za napad 18- ogodišnji Hamid Murad predao se tokom noći policiji.

Murad se, prema pisanju francuskih medija, predao nakon što je video svoje ime na društvenim medijima. Portparolka tužilaštva nije precizirala kakve su njegove veze sa braćom Kuaši.

Policija je objavila i fotografije dvojice begunaca, a zamenik gradonačelnika Pariza Patrik Klugman rekao je da su obojica u ranim tridesetim godinama.

Francuski premijer Manual Vals rekao je za Francuski radio da je tokom noći uhapšeno "nekoliko osoba" tokom potrage za napadačima na magazin "Šarli Ebdo". Vals je potvrdio da su dvojica osumnjičenih već bili poznati policiji i da su "bez sumnje" bili praćeni pre napada.

BBC je preneo da je tokom noći uhapšeno ukupno sedam osoba, a svi su prijatelji ili članovi porodice odbeglih osumnjičenih napadača.

Inače, sinoć su mediji na zapadu bili preplavljeni kontradiktornim informacijama o sudbini napadača koji su pobegli neposredno nakon što su izvršili stravičan napad na redakciju satiričnog magazina "Šarli Ebdo", kada su ubili 12 osoba.

Ubice su bile veoma metodične, i u tome su toliko bile dobre da ih je jedan očevidac prvo pobrkao sa elitnom antiterorističkom jedinicom.

Prema tvrdnjama nekih medija, sva trojica napadača prošla su obuku Al Kaide u Jemenu. Jedan od njih je navodno već bio pod istragom zbog terorizma, pa se u javnosti postavilo pitanje zašto više nije učinjeno da bi se napad sprečio.

Američka televizija NBC njuz javila je da je jedan od napadača ubijen u policijskoj akciji, dok su druga dvojica uhapšena, ali uskoro je policija izašla sa sasvim drugačijim informacijama.

2024 © - Vesti online