Sreda 07.01.2015.
14:25
b92.net

Sveti se dedi Pikasu prodajući njegove slike

Beta/AP/F. M.
Osveta dragom dedi koji nije voleo decu
 

U knjizi iz 2001. godine "Pikaso: Moj deda", Marina se požalila da Pabla Pikasa deca nisu interesovala i da je svakoga ko mu se približi "bacao u očaj".

Gospođa Pikaso (64) je ove nedelje objavila da je spremna da ponudi sedam dedinih radova procenjenih na 200 miliona funti. Ona takođe planira da proda i njegovu vilu kod Kana. Zašto? Kada je prodala dve Pikasove slike prošle godine, najavila je da će rasprodati i ostale.

- Po prvi put, radim nešto sa mojim dedom, iako on nije više sa nama. Rasprodaja je način da on postane deo mog životnog cilja i rada - rekla je tada, piše britanski Independent.

Marina Pikaso se bavi pomaganjem siromašnima, posebno deci bez roditelja iz Vijetnama, a najveći deo prikupljenih sredstava otišao je u njenu fondaciju za pomoć deci. Ona raspolaže Pikasovom kolekcijom, koja navodno broji 400 slika i 7.000 skica, i, kako kaže, na ovaj način "primorava mrzovoljnog genija da uradi nešto za decu", makar 41 godinu pole smrti.

Marina Pikaso, rođena 1950. godine, živi u Ženevi i ćerka je Paula, Pikasovog prvog sina iz kratkog braka sa ruskom balerinom Olgom Hohlovom.

- Prodajem ove slike kako bih sebi dala razlog za postojanje. Provela sam dobar deo svog detinjstva u velikom siromaštvu. Mnogo godina nisam mogla da pogledam dedine radove jer su za mene predstavljali ogromnu patnju - rekla je ona nedavno.

Ovog puta je odlučila da platna prodaje sama, jer je bila nezadovoljna prošlogodišnjom aukcijom kuće Sotbi u Parizu. Među sedam slika koje će ovom prilikom biti prodate je i portret Marinine bake Olge Hihlove iz 1923. godine kao i "Majka i dete" (35 miliona funti) i "Žena s mandolinom" (40 miliona funti).

Očekuje se veliko interesovanje za Pikasovu kuću "La Californie" gde je proveo poslednje godine sa Žaklin Roke, majkom njegovo dvoje (od četvoro) dece.

2024 © - Vesti online