Sreda 07.01.2015.
12:33 >> 21:33h
Beta, b92

Masakr u Parizu (VIDEO): U redakciji nedeljnika ubijeno 12 ljudi, potraga za trojicom islamista

Prema navodima francuskih medija policija je identifikovala trojicu napadača koji su upali u redakciju časopisa Šarli Ebdo i ubili 12 ljudi. Prema pisanju Metro Njuza radi se o trojici francuskih državljana, od 18, 32 i 34 godine, a dvojica od njih su u krvnom srodstvu.

Četiri od 12 žrtava napada na redakciju nedeljnika "Šarli Ebdo" su karikaturisti tog lista, saopštilo je francusko tužilaštvo. Karikaturiste Šara, Kabua, Volinskog i Tinjua, identifikovali su preživeli na mestu nesreće neposredno posle napada.

Karikatura Muhameda pa smrt

Francuski mediji javljaju da je među ubijenima i karikaturista koji je napravio karikaturu Muhameda.

Među poginulima su i dva policajca, precizirali su zvaničnici. Tužilaštvo je navelo i da je još sedam osoba ranjeno u napadu, i da je četvoro od njih u teškom stanju.

Francuski mediji preneli su i snimke zaposlenih u tom nedeljniku koji su spas od napadača potražli na krovu zgrade.

Dvojica napadača sa kapuljačama i u crnoj odeći, teško naoružani, upali su oko podneva u sedište tog lista, i izveli napad, nezapamćen u poslednjih 40 godina u Francuskoj. Napadači su uzvikivali "Alahu Akbar" i "Osvetićemo proroka" pucajući po kancelarijama "Šarli Ebdoa", a sa tog mesta su pobegli crnim vozilom.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji je odmah posetio sedište tog lista, rekao je da je napad "teroristički čin" izuzetnog "varvarstva", i da je prethodnih nedelja sprečeno nekoliko drugih "terorističkih napada". On je pozvao Francuze na "nacionalno jedinstvo".

Beta/AP/T. C.
Među poginulima i novinari i policajci
 

Vlasti su u prestonici nivo uzbune podigle na najviši stepen - "opasnost od atentata", a zakazan je i vanredan sastanak "kriznog" štaba s ministrima zaduženim za bezbednost. Mediji prenose da su na ulicama Pariza postavljene brojne policijske kontrole.

Britanski premijer Dejvid Kameron osudio je napad na magazin kao "mučan" i naglasio da Britanija stoji uz Francusku u borbi protiv terorizma.

- Ubistva u Parizu su mučna. Stojimo uz francuski narod u borbi protiv terora i za odbranu slobode medija - saopštio je Kameron.

Nedeljnik "Šarli Ebdo" poznat je po svom ironičnom i provokativnom stilu. Na tviter nalogu tog nedeljnika poslednja objava je karikatura sa liderom ekstremističke grupe Islamska država Abu Bakra al Bagdadija.

Zbog objavljivanja karikature sa prorokom Muhamedom "Šarli Ebdo" je bio meta napada 2011. kada je na njegove kancelarije bačena bomba.

2024 © - Vesti online