Ponedeljak 19.04.2010.
13:30
Tanjug

Crna Gora: Vratite crkvama oteto!

 Vlasti uzimale i kapom i šakom, a sad vraćaju na kašičicu: Velibor Džomić
 

Rešenje Nacrta zakona predložilo je Ministarstvo finansija i ono, kažu, štiti one koji su privatizovali oduzetu nepokretnu imovinu, a predviđa i povratak ili obeštećenje za oduzete pokretne stvari.


Predstavnici crkava i verskih zajednica su se na "okruglom stolu" organizovanom tim povodom naročito zanimali za član predloženog zakonskog akta kojim je predviđeno da se povraćaj imovine može ostvariti samo uz dokaz o nekadašnjem vlasništvu.


Izrazivši protivljenje tom članu, podgorički paroh, protojerej mr Velibor Džomić je zapitao da li je zaista potrebno dokazivati da je manastir Morača objekat koji pripada Mitropoliji crnogorsko primorskoj?


On je pozdravio odluku Vlade da zakonski reguliše i ispravi "istorijske nepravde", naglašavajući da na novom pravnom aktu treba još raditi.


"Radna verzija ne predviđa mogućnost obeštećenja za one parcele koje nije moguće vratiti, jer je na njima sagrađena zgrada ili put. Nije moguća ni naturalnu zamena za drugu imovinu, jer sveštenici i vladike nemaju svoju imovinu već je riječ o zadužbinama", naveo je on.


Džomić kaže da država Crna Gora, ukoliko želi da bude pravedna i ozbiljna, ne sme da liči na osobu koja je od nekog oduzela tri stvari, a danas bi da vrati samo jednu.


"Na taj način se gubi smisao restitucije kao procesa i kao obaveze, ali i samog zakona kao pravnog akta", rekao je Džomić.

2024 © - Vesti online