Sreda 07.01.2015.
03:30
savrsena.com

Efikasne vežbe za žene koje nose visoke potpetice

Reuters/L.J.
Sve za lepotu: Iako u njima lepše izgledamo, visoke potpetice negativno utiču na zglobove i kolena
 

Međutim, svi odlično znamo koliko naša stopala pate od nošenja ovakve obuće, ipak sve to trpimo po cenu lepote. Dokazano je da visoke potpetice utiču negativno na zglobove i kolena, jer se mišići nalaze u skraćenom položaju i to dovodi do bolova u pomenutim regijama.

Kako bi se bolovi smanjili neophodno je ojačati listove i zadnju ložu. Kada nosimo visoke potpetice neosporno je da je kičma prava, ali održavanje ravnoteže u ovakvim uslovima je otežano, pa se pravi pritisak na zglobove i mišiće u nogama. Ovo je razlog iz kojeg vas užasno bole noge posle izlaska.

Međutim, svesni smo da većina žena ne želi da se odrekne omiljenih cipela i zato vam predlažemo da vežbate i tako ojačate mišiće - jednostavno je, pratite ovih sedam koraka:

1. Pas vežba

Počnite tako što ćete se osloniti rukama na pod, a zadnjicu podići dok ne osetite da su ruke i noge zategnute. Potom ćete naizmenično pomerati stopala gore dole, trudeći se da peta dotakne pod. Ponovite vežbu 10 puta za svako stopalo.

2. Istezanje

Počnite tako što ćete se licem okrenuti ka zidu. Ruke stavite na zid u širini ramena. Oba stopala treba da stoje čvrsto na zemlji. Počnite sa desnim stopalom, povlačeći nogu unapred, kao kada se pravi iskorak, dok ne osetite da vas mišići na levoj nozi zatežu. Zadržite dve sekunde, a potom promenite nogu. Uradite osam ovakvih ponavljanja.

3.  Kotrljanje tela

Oslonite se rukama na pod i podignite zadnjicu nekoliko centimerala od poda. Ispod nogu stavite sunđerasti valjak, a levu nogu prebacite preko desne. Polako kotrljajte valjak napred nazad. Ukoliko vas mišići baš mnogo zatežu napravite kratku pauzu. Dovoljno je vežba traje 3-4 minuta za svaku nogu.

4. Kotrljanje stopala

Iskoristite neku malu tvrdu lopticu, kao što je loptica za tenis ili golf. Oslonite se na zid, a potom stanite na lopticu i kotrljajte je po stopalu fokusirajući se najviše na tabane. Pritisak težine tela kontrolišite oslanjanjem na zid. Neka vežba traje oko minut za svako stopalo

5. Kruženje zglobova

Oslonite se na levu nogu, podignite desno koleno što više možete, a potom ga uhvatite rukama kako bi lakše pomerali stopalo u krug što je i poenta vežbe. Dakle, kružnim laganim pokretima pomerajte stopalo. Uradite po pet ponavljanja.

6. Podizanje kukova

Lezite na leđa i podignite kolena dok su vam stopala čvrsto na površini. Telo podignite od poda toliko da osetite zatezanje mišića od kolena do grudi. Potom zgrčite zadnjicu što više možete, a onda je vratite u prvobitni položaj. Uradite tri serije po 20 ponavljanja. Napravite minutnu pauzu između ponavljanja.

7. Podizanje jedne noge sa držanjem tegova

Dok držite tegove kako bi bolje održali balans, podižite levu nogu dok ne osetite zatezanje zadnje lože. Kukovi i noga su u ravni. Potom se vratite u prvobitni položaj. Uradite tri serije po deset ponavljanja za svaku nogu, praveći minutne pauze između ponavljanja.

2024 © - Vesti online