Ponedeljak 19.04.2010.
12:27
mondo.rs

Crne kutije snimile smrtni krik poginulih kod Smolenska

"U nekoliko poslednjih sekundi crna kutija u kabini snimila je sve jaču buku iz kabina za putnike. Na kraju smo čuli neljudski krik zaprepašćenja i bola", kazao je za "Djenjik“ jedan od poljskih tužilaca koji učestvuju u istrazi nesreće predsedničkog TU 154, ali nije želeo da mu se navede ime.

Avion posle nesreće

Zapise crnih kutija već su preslušali i analizirali ruski eksperti. Poljska je zatražila u okviru pravne pomoći pri istrazi te nesreće da joj se zapisi iz crne kutije predaju kao dokaz, kazao je poljski generalni vojni tužilac Kšištof Parulski, koji u Smolensku vodi paralelnu poljsku istragu u saradnji s Rusima.

Poljski generalni civilni tužilac Andžej Seremet obećao je prošle sedmice da će javnost dobiti uvid u zapise iz crnih kutija i razgovore pilota sa kontrolom leta u Smolensku, kao i razgovore posade u kabini, s tim da javnost neće imati uvida u intimne delove razgovora.

Izvor iz tužilaštva lista "Djenjik“ rekao je da tajna treba da ostane upravo taj poslednji zapis u kome se čuju krici putnika aviona kada su shvatili da se ruše i da će poginuti.

Razgovore pilota sa aerodromom u Smolensku snimala je od početka do kraja još u toku samog leta i poljska vojna kontrobaveštajna služba, piše današnja "Žečpospolita“. Vojni obaveštajci pratili su visinu, brzinu i let aviona, a takođe slušali i razgovore pilota.

U Smolensk su leteli vrhovni komandant oružanih snaga Poljske, predsednik Kačinjski, načelnik Generalštaba i komandanti mornarice, vazduhoplovstva, kopnenih snaga, specijalnih operacija i Varšavskog garnizona, odnosno ceo vojni vrh Poljske zbog čega je ovaj let bio posebno praćen.


Pukovnik Zbignjev Žepa iz Generalnog vojnog tužilaštva to nije ni potvrdio ni demantovao, a naglasio da nije stvar tužilaštva da informiše o aktivnostima obaveštajne službe.

Od 96 putnika i članova posade pad aviona poljskog predsednika pri pokušaju sletanja na vojni aerodrom u Smolensku 10. Aprila, niko nije preživeo.

2024 © - Vesti online